Raziskovalno razvojni projekti 2

Kolektor Group in Kolektor Sikom uspešna pri pridobivanju razvojnih sredstev za industrializacijo novih produktov

29. 10. 2018

V okviru JAVNEGA RAZPIS »SPODBUDE ZA RAZISKOVALNO RAZVOJNE PROJEKTE 2« je koncern Kolektor pridobil sofinanciranje za dva razvojna projekta:

KOLEKTOR SIKOM razvija novo generacijo drsnih obročev kot del sinhronskega stroja za električni avtomobil. Ključne novosti izdelka so zagotavljanje oljetesnosti in delovanje pri višji napetosti. Funkcija olje-tesnosti drsnega obroča bo z novim sistemom hlajenja motorja omogočala boljše performance elektromotorja. Razviti bo potrebno tehnologije, ki v tovrstni dejavnosti še niso aplicirane. Pri razvoju izdelka sodelujemo z več evropskimi proizvajalci avtomobilov. Za projekt Drsni obroč s funkcijo tesnosti za pogon električnih vozil je v dveletnem obdobju odobrenih 145.454,74 EUR javnih sredstev.

KOLEKTOR GROUP razvija pogonski sistem za oljni separator. Oljni separator rešuje pereč problem obstoječih motorjev z notranjim izgorevanjem, katerim z leti zaradi zamazanosti in korozije pomembnih sestavnih delov narašča poraba goriva in hkrati se poslabšuje čistost izpuha. Razvoj našega produkta omogoča delovanje oljnega separatorja, ki je aktivna rešitev čiščenja odvajanih motornih par pred njihovo vključitvijo v sesalni del motorja. Glede na nove okoljske zahteve se predvideva, da bo aktivna separacija oljnih par nujna za vse motorje z dizelskim gorivom in potencialno tudi za bencinske motorje z višjimi gostotami moči. Za projekt Pogonski sistem oljni separator je v dveletnem obdobju odobrenih 352.621,99 EUR javnih sredstev.

Naložbe sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. 

http://www.eu-skladi.si

Naročite se na e-novice