Zgodbe sodelavcev

Leon, naš strojnik v svetu športa

Leon, naš sodelavec v podjetju Kolektor Etra, večino prostega časa nameni športu. Kolesarjenje je sestavni del njegovih treningov triatlona. Letos je na Maratonu Franja, največji slovenski kolesarski prireditvi, zastopal barve Kolektorja in si na Malem maratonu Franja privozil najboljši čas med sodelavci ter 65. mesto v skupni uvrstitvi med moškimi.

Leon, naš strojnik v svetu športa

Koliko časa se že ukvarjaš s kolesarjenjem in zakaj?

Domači so mi povedali, da sem začel kolesariti takoj, ko sem shodil. Triatlon in posledično tudi kolesarjenje pa treniram že 16 let. Všeč mi je raznolikost kolesarjenja, ki jo omogočajo različne cestne trase, težavnosti pri vzponih in testiranje meja lastnega telesa.

Raje kolesariš sam ali v družbi?

Odvisno od dneva. So dnevi, ko si na kolesu želim družbe, in dnevi, ko sem raje sam, da se lahko osredotočim na samo izvedbo treninga. Med treningi na kolesu, ki so daljši od 100 kilometrov, sem rad v družbi kolesarskih kolegov, da čas hitreje mine. Krajše treninge, ki trajajo do dve uri in pol, pa večinoma odkolesarim sam.

Je Maraton Franja edina kolesarska tekma, ki se je udeležiš?

Mali maraton na Franji ni bil edino tekmovanje, ki sem se ga letos udeležil. Štartal sem tudi na kronometru v okviru tega kolesarskega dogodka. Lani sem tekmoval na Maratonu Alpe, ki mi je najbližji in najlepši. Redno tekmujem na triatlonskih tekmovanjih, stalnica pa so tudi tekaške prireditve.

Se ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?

Ukvarjam se s triatlonom, zato poleg kolesarjenja tudi redno plavam in tečem. Temu posvečam skoraj 90 % časa, namenjenega športu. Sem tudi trener triatlona in njegovih posameznih disciplin, zato je moj prosti čas namenjen športu na tak ali drugačen način. Rad imam tudi smučanje, bordanje, windsurfing, supanje in e-foiling, ko je sezona zanje.

So te za šport navdušili starši?

Za šport me je navdušil trener Grega Zore, s katerim še vedno sodelujeva in se trenutno pripravljava za maraton v Berlinu (42 km), ki je letos glavni cilj sezone. Nekega poletnega dne, ko sem kot otrok na kamniškem bazenu opazoval triatlonce, me je povabil, naj mu pokažem, kako plavam. Od takrat dalje sem v triatlonu in član Triatlonskega kluba Trisport iz Kamnika.

Imaš med kolesarji svojega vzornika?

Absolutno! Brez tega ne gre. Moja vzornika sta Lance Armstrong in Fabian Cancellara. Tako eden kot drugi sta specifična kolesarja: prvi za večtedenske dirke in drugi za enodnevne klasike. Ne gre tudi brez naših kolesarjev: Primoža Rogliča in ostalih, ki navdušujejo.

Koliko kilometrov prevoziš v eni sezoni?

Zelo odvisno je od sezone. Lani sem prevozil 6.000 kilometrov, za letos pa je želja priti do številke 10.000. Sezono na kolesu sem začel zgodaj, saj je bilo vreme lepo, zato računam, da mi bo uspelo.

Tvoja najljubša kolesarska tura, ki bi jo priporočil vsem ljubiteljem kolesarjenja?

Kolesarjem z dovolj prevoženimi kilometri predlagam traso Maratona Alpe, kjer so trije odlični, vendar težki prelazi (Jezersko, Pavličevo sedlo in Črnivec). Za tiste kolesarje, ki imajo malo manj prevoženih kilometrov, pa predlagam traso od Bleda do Kranjske Gore in morda naprej na Vršič.

 


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice