Naši dosežki

Karla Kosmač za svojo inovacijo prejela zlato priznanje

Gospodarska zbornica Slovenije za severno Primorsko je podelila priznanja za najboljše inovacije v regiji. Prejeli so prijave 13 inovacij 55 avtorjev. Kolektor je na izboru sodeloval z inovacijo razvoja visoko koercitivnega plastomagnetnega materiala z lastnostmi za zahtevne, tehnološko dovršene rotorske aplikacije, avtorice Karle Kosmač iz Kolektor KFH.

Karla Kosmač za svojo inovacijo prejela zlato priznanje

Karla je tehnologinja in specialistka za materiale na ekstrudiranju plastomagnetnih materialov, ki se jih uporablja za brizganje rotorjev in senzorskih magnetov. Z ekipo je razvila visoko koercitivni Sr-ferit plastomagnetni material na bazi PA6 s čim manjšo viskoznostjo in boljšo procesibilnostjo in predelovalnostjo od obstoječega, na trgu kupljenega materiala. Material dosega visoke zahteve: high Hcj (300 kA/m), visoko remanenčnost (256-260 mT) in najvišjo do zdaj doseženo silo loma (303 N).

Dogodek se je začel z gospodarskim forumom, na katerem so govorili o t. i. industriji 4.0 oziroma četrti industrijski revoluciji. Kot je poudarila generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc, so inovacije gibalo razvoja in nujno potrebne, če želi slovensko gospodarstvo v prihodnjem desetletju skoraj podvojiti izvoz. »Gospodarska zbornica Slovenije je slovenskemu gospodarstvu postavila pomemben izziv. Želeli bi, da se do leta 2025 slovenski izvoz dvigne iz zdajšnjih 35 milijard na 50 milijard evrov. Toda skoraj pomembneje je, da dvignemo svojo dodano vrednost, ki je sicer lepa, a še premajhna, če se primerjamo z zahodom. Do tega pa ne more priti, če nimamo pomembnega vložka v razvoj oziroma, če se ne zavemo pomena, ki ga predstavljajo inovacije.

Štiri najbolje ocenjene zlate inovacije bodo zastopale regijo na državnem nivoju. Med njimi je tudi Karlina inovacija.


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice