Cosima

 

 

Kolektor sodeluje v projektu CoSiMa - Povezovanje simulacij, strojev in orodij za optimizacijo procesa proizvodnje polimernih izdelkov

1. 9. 2018

Glavni cilj projekta CoSiMa je realizirati inovativno avtomatsko spremembo nastavitev na brizgalnih strojih v realnem času. Tradicionalno je nastavitev procesa brizganja polimernih izdelkov odvisna od izkušenj operaterja brizgalnega stroja in dokaj zahtevno opravilo. Iz tega razloga je skupni cilj projektnih partnerjev razviti povezavo med programom za simulacijo brizganja polimerov, brizgalnimi stroji in orodji, ki bodo skupaj s senzorji omogočali neposredno spremljanje parametrov v samem orodju, sprotno simuliranje njihove izboljšave ter glede na rezultate simulacij avtomatsko spremembo nastavitev na stroju za brizganje v skladu s smernicami Industrije 4.0. S tem bomo na panožnem področju orodjarstva in predelave polimernih materialov omogočili znatno modernizacijo in dvig dodane vrednosti na višji tehnološki nivo.

Za uspešno izvedbo in obvladovanje treh združenih mehatronskih gradnikov znotraj enega samega proizvodnega cikla brizganja, bo potreben razvoj namenskega optimizacijskega sistema, ki bo omogočil nadzor nad procesnimi parametri ter aktivacijo sprememb na brizgalnem stroju. V sam proces razvoja povezave simulacij, orodij in strojev bo aktivno vključen tudi Kolektor s testiranjem različnih senzorskih signalov in namenskega optimizacijskega sistema z namenom izboljšati proces brizganja.

 

 

 

Koordinator

Razvojni center orodjarstva Slovenije TECOS 

Vrednost celotnega projekta: 2.964.187,50 €
Višina sofinanciranja: 1.883.117,19 €
Prednostno področje SPS: Pametne tovarne
Obdobje izvajanja: 01.09.2018-31.12.2021

Ostali partnerji

Kolektor Orodjarna (podružnica Postojna)
Gorenje Orodjarna
Fakulteta za tehnologijo polimerov
L-TEK Elektronika
TEHNOPLAST

 

Naložbe sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. 

http://www.eu-skladi.si

Naročite se na e-novice