Novice

Zagotovitev proizvodnje brez izmeta v sklopu projekta Qu4lity

18. 10. 2021

V sklopu Evropskega projekta Qu4lity za proizvodnjo brez napak v Industriji 4.0, Kolektor predstavlja svojo platform za strojni vid KiS 4.0. Ta s pomočjo najsodobnejših vizualnih tehnologij in umetne inteligence zagotavlja napreden nadzor kakovosti. Končni cilj ekipe, ki je platformo razvila, pa je pameten sistem kontrole, ki se bo učil in odločal na podlagi vhodnih informacij ter s tem zagotovil avtonomen model zagotavljanja kakovosti.

Slika 1: Kolektorjeva pilotna proizvodna linija. Brizganje je ključna tehnologija, ki omogoča proizvodnjo dveh različnih izdelkov – rotorja in statorja. Komponente pilotne linije med seboj komunicirajo s pomočjo MES rešitve Sinapro.IIoT.

Slika 1: Kolektorjeva pilotna proizvodna linija. Brizganje je ključna tehnologija, ki omogoča proizvodnjo dveh različnih izdelkov – rotorja in statorja. Komponente pilotne linije med seboj komunicirajo s pomočjo MES rešitve Sinapro.IIoT.

Kolektor sodeluje pri enem izmed najpomembnejših evropskih projektov za kakovost in proizvodnjo brez napak v sklopu Industrije 4.0, imenovanem Qu4lity. V projektu sodeluje 45 partnerjev iz 13 evropskih držav, med drugim ABB, Siemens, Philips in Continental.

Qu4lity bo pokazal, kako lahko evropska industrija z uglašenim ekosistemom odprte platforme oblikuje edinstvene in zelo prilagojene strategije za proizvodnjo brez napak ter s tem evropskim proizvodnim podjetjem zagotovi bistvene konkurenčne prednosti, ki vključujejo avtomatizirane komponente in digitalne pripomočke v vseh fazah življenjskega cikla izdelkov in izdelavnih procesov. Glavni cilj projekta pa je izgradnja avtonomnega modela kakovosti za reševanje izzivov proizvodnje v dobi Industrije 4.0.

Kolektor je eden od pilotskih partnerjev projekta, ki se osredotoča na celoten proizvodni proces brizganja, ki je uveljavljen proizvodni proces za različne dele, od najmanjših sestavnih kosov do celotnih karoserij avtomobilov. Med samim procesom se lahko pojavijo nepravilnosti v kateremkoli proizvodnem segmentu, kar lahko privede do izmeta oz. nižjega OEE. S pomočjo Kolektorjeve platforme strojnega vida KiS 4.0 in sistema za upravljanje proizvodnje Sinapro.IIoT lahko zagotovimo stabilen proizvodni proces in hkrati omogočimo digitalno transformacijo malih in srednje velikih proizvodnih podjetij v pametne tovarne prihodnosti.

Ena od kritičnih komponent za zagotavljanje proizvodnje brez napak je tudi zgodnje odkrivanje in odpravljanje le-teh. Platforma strojnega vida KiS 4.0 ponuja napredne zmogljivosti za najsodobnejši nadzor kakovosti na podlagi vizualnih informacij in umetne inteligence. Za uspešno delovanje celotnega sistema je ključno zagotoviti tudi pravilno detekcijo vhodnih in kontrolo izhodnih podatkov. V ta namen smo uporabili naprave z IoT kamerami, ki zajete podatke s pomočjo programa Sinapro.IIoT posredujejo platformi za strojno učenje, prek nje pa nazaj posredujemo naučene AI modele. Tako platforma uporabnikom omogoča nenehno spremljanje in izboljšanje delovanja celotnega sistema, kar prispeva k operativni odličnosti podjetja.

Strojni vid je ključna komponenta potrebna za odpravo napak v proizvodnji. Prvi del pilotne linije je kontrola kakovosti montaže rotorja. Strojni vid na podlagi umetne inteligence pred brizganjem potrjuje pravilen položaj vseh sestavnih delov.
Za boljše razumevanje relacije med procesnimi parametri in kakovostjo končnega izdelka bomo uporabili vhodni material pridobljen z zajemanjem slike in parametre kakovosti brizganja. V ta namen razvijamo pameten sistem kontrole in gradimo krmilno zanko, ki bo omogočala avtonomen model zagotavljanja kakovosti.

Slika 2: Preverjanje sestave pred brizganjem se izvede s pomočjo platforme za strojni vid KiS 4.0 in naučenih AI modelov. Pametne kamere proizvajajo podatke, hkrati pa so aktivne naprave, ki izvajajo nadzor kakovosti na podlagi strojnega vida. Sistem za upravljanje proizvodnje Sinapro.IIoT pa zagotavlja povezljivost.


Proizvodnja podjetja se vseskozi trudijo povečati produktivnost in ponuditi izdelke najvišje kakovosti brez zastojev in izmeta. Ker se trg in zahteve nenehno spreminjajo, predstavljajo optimizacija stroškov dela, materiala in zalog velike izzive. S pametno digitalizacijo in razvojem digitalne platforme Kolektor v projektu Qu4lity obravnava ključne KPI-je, ki vplivajo na poslovne cilje industrijskih podjetij. Naš končni cilj pa je s pametnimi digitalnimi rešitvami izboljšati OEE oz. skupno učinkovitost in zmanjšati izmet v proizvodnji.


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice