Novice

Pričetek gradnje najsodobnejše raziskovalne infrastrukture

04. 08. 2021

Ob nagovorih slovenske ministrice za izobraževanje, znanost in šport, prof. dr. Simone Kustec, župana Mestne občine Ljubljana, g. Zorana Jankovića, direktorice Nacionalnega inštituta za biologijo, prof. dr. Maje Ravnikar in direktorja operative v podjetju Kolektor Koling, g. Gašperja Mateliča so danes, na slavnostnem dogodku poleg nasada japonskih češenj, obeležili tudi uradni začetek gradnje Biotehnološkega stičišča Nacionalnega inštituta za biologijo. 

Gašper Matelič, direktor operative v podjetju Kolektor Koling

Gašper Matelič, direktor operative v podjetju Kolektor Koling

Gradnja Biotehnološkega stičišča Nacionalnega inštituta za biologijo predstavlja obsežen in tehnično zahteven projekt, saj je predvidena dvo etapna rušitev obstoječega objekta, imenovanega Vhodni objekt, ki bo omogočala nemoten delovni proces Nacionalnega inštituta za biologijo. Gradnja novega podolgovatega objekta pa predvideva tri etaže s 7.606,4 m2 skupne bruto površine. Ob slabi nosilnosti temeljnih tal bo celoten objekt temeljen na pilotih, ki bodo med seboj povezani z mrežo temeljnih nosilcev. Ocenjena globina pilotov znaša 16 metrov in je izbrana na podlagi predvidene obremenitve.


Objekt ima predvideno toplotno izolativno fasado v sistemu prezračevane fasade betonskih plošč in steklenih fasadnih površin iz sistemske zasteklitve. Dodatni fasadni element predstavlja t.i. »zelena kulisa« in bo izvedena iz kovinske podkonstrukcije linijskih profilov, vpetih v objekt. Med profile bo napeta jeklenica, ki bo služila kot opora vertikalni zazelenitvi s plezalkami.


Gašper Matelič, direktor operative v podjetju Kolektor Koling: »V čast nam je, da smo danes lahko tukaj, saj se veselimo sodelovanja pri tako pomembnem koraku, izgradnji novega Biotehnološkega stičišča Nacionalnega inštituta za biologijo. V podjetju Kolektor Koling se zavedamo, da bo gradnja potekala na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, zato bomo ob vsakem koraku strmeli k skrbnemu in odgovornemu ravnanju z okoljem in s predvidenimi ukrepi za zaščito dreves, v največji meri, poskusili ohraniti nasad japonskih češenj. Čeprav govorimo o pričetku gradnje edinstvenega objekta, verjamemo, da bo ob zaključku predstavljal najsodobnejšo raziskovalno infrastrukturo.«


Gradnja se bo začela v juliju 2021 in bo trajala do oktobra 2023, pogodbena vrednost gradbeno-obrtniških in instalacijskih del pa znaša 17,01 mio EUR.


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice