Novice

Aktivni partner pri evropskem projektu SUSMAGPRO

26. 07. 2019

V začetku junija se je z dogodkom v Pforzheimu v Nemčiji začela prva faza štiriletnega raziskovalnega in inovativnega projekta SUSMAGPRO. Sestavlja ga 19 projektnih partnerjev in en povezani partner iz devetih evropskih držav. Med njimi je tudi Kolektor Magnet Technology.

Aktivni partner pri evropskem projektu SUSMAGPRO

Cilj projekta SUSMAGPRO (Sustainable Recovery, Reprocessing and Reuse of Rare-Earth Magnets in a Circular Economy oz. Trajnostno pridobivanje, ponovna obdelava in ponovna uporaba magnetov iz redkih zemelj v krožnem gospodarstvu) je določitev tehnologije, kako se reciklirajo magneti. Loteva se pomembnega izziva, ki ga predstavljata pridobivanje in ponovna obdelava elementov iz redkih zemelj (Rare-Earth Elements - REE) iz performančnih magnetov, katerih stopnja recikliranja v Evropi trenutno predstavlja manj kot en odstotek. Ti materiali so kritične komponente v številnih visokotehnoloških industrijah, na primer avtomobilski, vesoljski, pri e-mobilnosti ali pri proizvodnji vetrne energije. Zaradi njih je treba vsako leto uvoziti približno dva do tri tisoč ton elementov iz redkih zemelj. Evropa namreč nima svojih virov, zaradi česar je njena baza za proizvodnjo magnetov zelo ranljiva. S projektom SUSMAGPRO bodo poskušal to spremeniti.

Začeli naj bi prevzemati tisoče ton magnetov, ki so že uvoženi v Evropo v obliki milijonov najrazličnejših naprav, ki se jim izteka življenjska doba. S tem bodo aktivirali poslovni model krožnega gospodarstva. Namesto da bi te naprave in s tem tudi redke zemlje odvrgli na odlagališča ali odpadke, ki vsebujejo redke zemlje, izvažali, bodo v okviru projekta SUSMAGPRO uporabili najnovejšo tehnologijo za ekstrakcijo elementov iz odpadnih magnetov in jih ponovno uporabili v novih izdelkih. »Na osnovi razprav o uvoznih tarifah v Trumpovi trgovinski vojni Kitajska razmišlja o omejitvi izvoza redkih zemelj v ZDA. To bi zelo prizadelo tudi evropsko industrijo, zato je to vprašanje danes bolj pereče kot kadar koli prej,« je na dogodku povedal koordinator projekta prof. dr. Carlo Burkhardt z Inštituta za dragocene kovine in tehnologije Univerze Pforzheim.

Projekt financira Evropska unija prek programa za razvoj in inovativnost Horizon 2020 pod pogodbo 821114.


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice