Kolektor Worldwide

Kolektor bo na področju pametnih omrežij tudi v bodoče igral pomembno vlogo

31.01.2013

Gospodarska zbornica Slovenije je gostila že 4. posvet namenjen razvoju pametnih omrežij v Sloveniji En.grids, tokrat pod geslom Pametna omrežja – od besed k dejanjem. Zbrani strokovnjaki s področja elektroenergetike so se seznanili z zakonodajo in financiranjem razvoja pametnih omrežij ter konkretnimi rešitvami s področja pametnih omrežij. Konference so se udeležili tudi gostje iz Japonske, ki jih je s Slovenijo povezava Tehnološka agencija Slovenije (TIA). Koncern Kolektor je bil eden od dveh glavnih pokroviteljev dogodka.

Koncern Kolektor se v skladu s svojo diverzifikacijo vse bolj usmerja na področje energetike in industrije tehnike. »Energetika je znotraj koncerna Kolektor identificirana kot najperspektivnejša. Pomemben mejnik je bil nakup Etre, proizvajalca transformatorjev. Kolektor je okoli Etre začel graditi druga znanja, ki jih poskuša nadgraditi v smeri pametnih omrežij,« je povedal Radovan Bolko, izvršni direktor koncerna. Po njegovih besedah se s pametnimi omrežji v elektroenergetiki dogajajo velike spremembe, ki slovenski industriji omogočajo vstop oziroma še hitrejše korake v to industrijsko območje. Bolko tudi upa, da je Slovenija to prepoznala in da bo država našla sredstva za pametna omrežja. »Gre namreč za infrastrukturne objekte, kjer industrija ne more nastopati sama.«

Poleg glavnega izvršnega direktorja koncerna Kolektor Radovana Bolka je na konferenci zbranim spregovoril  še mag. Samo Ceferin, ki se v koncernu ukvarja z različnimi razvojnimi aktivnostmi na področju elektroenergetike, sicer pa je direktor inženiringa in razvoja v podjetju Kolektor Sinabit. Ceferin je podrobneje spregovoril o Kolektorjevih rešitvah za pametna omrežja ter konkretneje predstavil razvoj regulacijskih transformatorjev za distribucijska omrežja in nadzorni sistem energetskega transformatorja - NSET.

Tehnološka agencija Slovenije (TIA) je oktobra lani z Japonsko agencijo za nove energetske in industrijske tehnologije NEDO podpisala sporazum o sodelovanju, na podlagi katere je NEDO izbral dve japonski podjetji za izvedbo raziskave o implementaciji pametnih skupnosti v Sloveniji. Gre za implementacijo novih tehnologij in poslovnih modelov, npr. pametne hiše, pametna omrežja, cilj pa je vzpostaviti dolgoročno sodelovanje med podjetji obeh držav z dolgoročnimi učinki in prodorom na tuje trge. To prav tako odpira prostor za skupne investicije v industrije prihodnosti.

 

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.