Kolektor Worldwide

Idrija naj bi postala »prestolnica znanja«

05.12.2012

Idrija je gostila Idrijski forum, ki ga je organizirala Akademija Finance. Namen tovrstnih regionalnih forumov je predstaviti regijo kot tako, njene razvoje poti, možnosti in priložnosti ter spregovoriti o dobrih podjetniških rešitvah, ki kažejo na to, da lahko uspemo in dosežemo vse kar hočemo, le upati si moramo.

Eden od gostov okrogle mize, katere osrednja tema je bila razvojne priložnosti in zadrege, je bil tudi predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič. Kot pravi, je Kolektor vajen kriz, saj se je v svoji 50-letni zgodovini velikokrat spopadal z njimi. Po Petričevih besedah naj bi Kolektor letošnje leto zaključil s 420 milijoni evrov prihodkov od prodaje, kar je manjša rast kot leto prej. Podoben obseg poslovanja pričakujejo tudi prihodnje leto. »V najslabšem primeru lahko naročila upadejo za petino, a bomo kljub temu brez izgube,« prav Petrič. In kakšni so obeti za prihajajoče leto 2013? Predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič predvideva za pet do deset odstotkov manjša naročila iz Nemčije, ki upadajo že v tem četrtletju. »Rast prodaje prihodnje leto pričakujemo v ZDA in na Kitajskem, medtem ko bo prodaja manjša v Evropi in na Japonskem,« je na Idrijskem forumu še povedal Petrič.

Sicer pa si v koncernu želijo, da bi v Idriji ohranili znanje in razvoj, proizvodno dejavnost pa postopoma selili drugam. Da pa bi v Idrijo privabili visoko izobražen kader iz drugih krajev in zagotovili, da bi se izobraženi domačini po končanem študiju vračali nazaj domov, pa bi morala idrijska občina zagotoviti tudi ustrezno infrastrukturo, da bi z njo zagotovila boljše bivanjske pogoje za občane. Idrijski župan Bojan Sever si želi, da Idrijčani ne bi bili tako odvisni od idrijskega gospodarstva, pač pa bi svoje poslovne priložnosti poiskali v drugih, predvsem storitvenih panogah. Ena takih, ki ponuja veliko možnosti razvoja, je po Severjevem mnenju turizem.

Na okrogli mizi so sodelovali (z leve proti desni) logaški župan Berto Menard, direktorica Unicommerca Marijana Dajčman in predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič.   

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.