Kolektor Worldwide

Kolektor med največjimi in najuspešnejšimi slovenskimi skupinami

11.10.2012

Časnik Finance je tudi za leto 2011 izdelal lestvico največjih ter nato še lestvico najuspešnejših slovenskih poslovnih skupin in podjetji, kjer se je koncern Kolektor uvrstil na 18. oziroma na 17. mesto med 101 obravnavanimi poslovnimi subjekti.

Lestvica največjih je izdelana glede na vrednost doseženih čistih prihodkov od prodaje, dobička, vrednost sredstev in kapitala ter število zaposlenih. Na lestvici najuspešnejših pa so te skupine oz. podjetja razvrščena glede na rast prodaje in dobička, donosnost glede na kapital oziroma na sredstva.

Koncern Kolektor je lani ustvaril 436 milijonov evrov prodaje, kar je kar 20 odstotkov več kot leto pred tem, 22 milijonov evrov čistega dobička oziroma 37 milijonov evrov dobička pred davki, obrestni ter amortizacijo ter zaposloval 2.789 zaposlenih. Vrednost sredstev koncerna Kolektor je znašala 364 milijonov evrov, od tega je 163 milijonov evrov kapitala. To koncern Kolektor torej umešča med prvo petino družb in skupin lestvice TOP 101 ter na osmo mesto v skupini industrijskih skupin v Sloveniji.

To je nedvomno lep uspeh, sploh če vemo, da Finance ob tem ugotavljajo, da so družbe in skupine s te lestvice za slovenske razmere nadpovprečno donosne, zaposlujejo in imajo več lastniškega kapitala v virih financiranja ter beležijo večjo rast od preostalih slovenskih družb.

Kolektor je tudi uvrščen na prvo mesto med podjetji in skupinami goriške oziroma notranjsko kraške regije. To mesto Kolektorju pripada že dlje časa, kar je nedvomno zasluga tržne in stroškovno-organizacijske uspešnosti poslovanja ter konservativne finančne politike in nenazadnje seveda prizadevnih zaposlenih.   

Leti 2010 in 2011 sta bili za koncern Kolektor uspešni poslovni leti. Naj spomnimo, da je na lanskoletni tovrstni lestvici najuspešnejših poslovnih skupin koncern Kolektor zasedel prvo mesto. Pri napovedih za naprej so v koncernu previdni, pričakujejo pa nekoliko nižje rezultate.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.