Kolektor Worldwide

Poslovni rezultati Kolektorja v prvih sedmih mesecih letošnjega leta nad načrtovanimi

24.08.2012

Koncern Kolektor je leto 2011 sklenil z dobrim poslovnim rezultatom. Skupne prihodke je v primerjavi z letom 2010 povečal za 25 odstotkov, na 467 milijonov evrov, skupno prodajo pa za 20 odstotkov. Ta je torej v lanskem letu znašala 436 milijonov evrov konsolidirane prodaje. Kolektor je v lanskem letu ustvaril za skoraj 20 odstotkov manj čistega dobička kot leta 2010; oz. ostalo mu ga je 19 milijonov evrov. To je predvsem posledica višjih cen vhodnih materialov, ki jih v koncernu niso uspeli takoj prenesti na kupce.

V prvih sedmin mesecih letošnjega leta je Kolektor ustvaril 251 milijonov evrov skupnih prihodkov. Nekaj več kot 40 odstotkov na osnovnem komutatorskem programu, ostalo na nekomutatorskih programih. Po besedah predsednika koncerna Kolektor Stojana Petriča trenutne razmere niso najboljše. »Predvsem v avtomobilski industriji se že kažejo odstopanja, kar se bo z določenim časovnim zamikom odrazilo tudi pri nas. Računamo, da bo do tega prišlo v naslednjih treh do štirih mesecih, zato v zadnjem četrtletju letošnjega leta pričakujemo upad naročil. Če bomo avgusta in septembra nadaljevali, kot smo začeli, tudi padec naročil v zadnjem četrtletju ne bi smel bistveno vplivati na uspešnost poslovanja koncerna. Vprašanje pa je, kaj se bo zgodilo v prvih mesecih prihodnjega leta.« Kolektor naj bi leto 2012 sklenil s prihodki med 430 in 450 milijoni evrov.

Kot je še povedal predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič, se na področju avtomobilske industrije dogajajo stvari, s katerimi so se spoprijemali v letih 2008, 2009, vendar ne v takšnem obsegu. Tržišče je po Petričevem mnenju zasičeno s prodajo zadnjih štirih let. »Imamo srečo, da smo v preteklosti povečali prodajo raznih proizvodov na Kitajsko, da lahko upad prodaje v Evropi kompenziramo z večjo prodajo na Kitajsko.«

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.