Kolektor Worldwide

Kolektor Etra je zapustil prvi pri nas izdelani 420-kilovoltni transformator

08.08.2012

Kot se vidi na fotografiji Aleša Severja je ljubljansko Kolektor Etro z vlakovno kompozicijo zapustil prvi 350 megavoltamperski energetski transformator z močjo 420 kilovoltov, ki je bil izdelan v novi proizvodni hali in tudi prvi take moči izdelan v Sloveniji. Njegov kupec je slovaški SEPS, ki je pri njih podobno kot pri nas ELES, torej podjetje za prenos električne energije.

S tem so Slovenske železnice opravile enega najtežjih prevozov po naših tirih. V tem primeru gre namreč za kombiniran prevoz. Vagon je avstrijski, podjetje Transing pa je transformator naložilo nanj in bo v slovaške Levice dostavilo tudi vso ostalo opremo. Samo glavni del transformatorja, ki potuje po železnici, namreč tehta 204 tone. Vanj bodo nalili 70 ton olja, ki ga bo Transing s cisternami prepeljal iz Kolektor Etre v Levice. Do sredine tega meseca bo predvidoma trajal prevoz, 20. avgusta se bo začela montaža transformatorja, ki  naj bi ga pod napetostjo priključili konec prihodnjega meseca.

V novi proizvodni hali Kolektor Etre bodo letos začeli z izdelavo še dveh energetskih transformatorjev podobnih moči, je povedal izvršni direktor za komercialo v Kolektor Etri Peter Novak. Eden bo namenjen slovenskemu Elesu, drugi pa slovaški elektrodistribuciji. Tretjega, ki so ga prav tako naročili Slovaki, bi radi v Kolektor Etri  namesto februarja 2014 naročniku odpremili že prihodnje leto.

Po besedah Petra Novaka bodo v Kolektor Etri letos izdelali 120 energetskih transformatorjev od tega samo tri za domači trg. Zmogljivosti tovarne so polno zasedene. Promet bo približno za desetino večji od lanskega, dobičkonosnost pa bo nekoliko manjša, ker so se v primerjavi z lanskimi cenami transformatorjev letos te nekoliko znižale.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.