Kolektor Worldwide

Prof. dr. Borut Paul Kerševan na Kolektorju predaval o Higgsovem bozonu

17.07.2012

Poslovodstvo koncerna Kolektor je v goste povabilo prof. dr. Boruta Paula Kerševan z Inštituta Jožef Stefan, ki je zbranim predaval o nedavnem odkritju Higgsovega bozona v Cernu.

Znanstvenika, ki je naše gore list, je v predavanje uvedel glavni izvršni direktor koncerna Radovan Bolko. Prof. dr. Borut Paul Kerševan je član ekipe znanstvenikov iz Ženeve, ki je sodelovala pri odkritju Higgsovega bozona. Poleg dela na Inštitutu Jožef Stefan pa je tudi predavatelj na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v  Ljubljani. Udeleženci predavanja so uglednemu slovenskemu strokovnjaku prisluhnili z veliko pozornosti in na koncu njegovega predavanja niso skoparili z vprašanji.

Dr. Borut Paul Kerševan je zbranim najprej razložil nekaj osnovnih podatkov. Spomnil jih je, da je vesolje staro 15 milijard let in da z našo znanostjo in raziskavami skušamo ugotoviti, kaj se je dogajalo s svetom od velikega poka do danes. Z raziskavami se bližamo tako imenovanemu velikemu poku. »Naše srednješolsko znanje se ponavadi konča pri atomu, v Cernu pa smo odkrili tisto, kar smo že dolgo časa predvidevali. Higgsov bozon, ki pomeni največji znanstveni dosežek v zadnjih petdesetih letih. To je dosežek, ki smo ga vsi fiziki čakali dolga leta. Omenjeni bozon namreč podeljuje v naravi maso in je 130-krat težji od protona, in ker nismo imeli dovolj zmogljivih pospeševalnikov, ki bi dosegali visoke energije, tega delca nismo mogli odkriti,« je med drugim dejal dr. Borut Paul Kerševan.

Prof. dr. Borutu Paulu Kerševanu niso samo s pozornostjo prisluhnili, temveč so navzoči srečanje izkoristili tudi za številna vprašanja, ki so se nanašala na nedavno odkritje v Cernu – Evropskem laboratoriju za fiziko delcev, ki je bil ustanovljen leta 1954.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.