Kolektor Worldwide

Divizija A se predstavi

05.04.2012

Po Kolektorju KFH in Kolektorjevi podružnici v Kočevju se je tokrat vodstvenim delavcem predstavila Divizija A Kolektorja Sikom. Vodja omenjene divizije Marko Vihtelič se je pri predstavitvi osredotočil predvsem na zadnja tri leta. Udeleženci so se seznanili s poslovanjem divizije od leta 2009 do danes, ključnimi projekti in načrti za naprej.

Po besedah Marka Vihteliča je Divizija A Kolektorja Sikom po prodaji eden največjih obratov v skupini Kolektor, po količini izdelanih komutatorjev je največji na svetu in je razvojni partner pri kupcih Bosch in Brose. Z najetimi delavci ekipa Divizije A trenutno šteje 203 delavce. Lani so ustvarili 49 milijonov evrov prometa. Dodana vrednost na zaposlenega je več kot 40 tisoč evrov.

V Diviziji A izdelujejo komutatorje za dva proizvodna programa, in sicer za proizvodni program HB (komutatorji za hlajenje motorja, aktuatorje, brisalce, HVAC (hlajenje, gretje kabine), ABS, ESP, hišne aparate …)  in profilni program (pralne stroje, sesalne enote, ročna orodja, starterje).

Več kot 80 odstotkov komutatorjev, ki jih izdelajo v Diviziji A, je namenjenih za avtomobilsko industrijo. Njihov največji kupec je Bosch. Iz leta v leto strmo narašča število kosov surovcev, ki jih izdelajo v Diviziji A. Leta 2009 so jih izdelali 96 milijonov kosov, lani že 135 milijonov. Letos naj bi jih 143 milijonov kosov. Načrti za letošnje leto so optimistični. Kljub pričakovani slabši prodaji kot v lanskem letu, kar naj bi bila posledica selitve dela proizvodnje v Kočevje, trenutni rezultati kažejo, da bodo lani doseženo prodajo, letos celo presegli. 

V Diviziji A jim je v zadnjih letih uspelo uspešno nadomestiti profilni komutator z HBCK komutatorjem, kar jim omogoča cenejšo izvedbo za enako ali še boljšo kakovost. Izziv, s katerim se bodo morali soočiti v prihodnje, pa je zamenjava HB komutatorja s t. i. zloženim komutatorjem. Kot pravi Marko Vihtelič, je njihovo poslanstvo ostati razvojni partner za avtomobilsko industrijo z razvojem novih, cenejših tehnologij enake ali boljše kakovosti, zunanjim in notranjim kupcem dobavljati izdelke in polizdelke zahtevane kakovosti in v dogovorjenem roku ter povezanim podjetjem v skupini Kolektor nuditi podporo in tehnično pomoč na področju tračnih in profilnih komutatorjev.

Sicer pa Divizijo A čaka pestra pomlad. Že konec meseca bodo v Dekane začeli seliti del proizvodnje, mesec kasneje, torej maja pa bodo dobili nov brizgalni stroj.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.