Kolektor Worldwide

Zelene tehnologije – strošek ali naložba v konkurenčnost?

27.03.2012

Zelene tehnologije so bile predmet razprave gostov okrogle mize, ki jo je v Kristalni palači v Ljubljani v okviru projekta Delo 2020 pripravila časopisna hiša Delo. Na okrogli mizi je sodeloval tudi Kolektorjev izvršni direktor za razvoj Marjan Drmota.

Če želi imeti Slovenija svetlo prihodnost, bo morala zmanjšati stroške, biti bolj inovativna in povečati konkurenčnost. Marjan Drmota je prepričan, da v Sloveniji skoraj ni podjetja, ki se ne bi dotaknilo zelenih tehnologij, varčevanja z energijo in trajnostnega razvoja (posredno ali direktno). Bolj pomembno vprašanje, ki nam ne nudi razveseljivega odgovora, pa je, v kolikšni meri je slovenska industrija izkoristila ta ekonomski potencial in prispevala k povečanju BDP.

Finančna in gospodarska kriza je pripomogla k temu, da banke nerade dajo kredite. Težko jih je namreč prepričati, da projekt ni tvegan. Druga težava pa je razmerje med lastniškim in dolžniškim kapitalom, saj slovenska podjetja komaj zagotovijo svoj delež finančnih sredstev za nove projekte. »Dejstvo je, da je slovensko gospodarstvo precej šibko. Takšno pač je in tu notri moramo kljub temu iskati svoje priložnosti,« je povedal Drmota in dodal: »Potrebno je pridobiti nove trge in izdelke z višjo dodano vrednostjo, kar pa je zelo težko. Naš ekonomski prostor je zelo majhen oziroma ga praktično ni. Svoje priložnosti moramo iskati izven meja Slovenije. Ker pa imajo razviti trgi praktično vse in je prodor nanje težak, moramo svoje priložnosti iskati v tistih delih sveta, kjer tovrstne ponudbe ni. Na tistem področju, kjer smo dobri, moramo iskati svoje priložnosti. Dejstvo je, da v Sloveniji električnih avtomobilov nikoli ne bomo delali, sestavne dele zanje pa.«

Poleg Kolektorjevega izvršnega direktorja za razvoj Marjana Drmote so na okrogli mizi »Zelene tehnologije – strošek ali naložba v konkurenčnost?« sodelovali še dr. France Arhar, predsednik uprave banke Unicredit, mag. Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost na Inštitutu Jožef Stefan, mag. Danijel Zupančič, namestnik glavne direktorice za tehnično področje v Trimu, in Damjan Mulej, svetovalec direktorja v družbi EL-TEC Mulej.  

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.