Kolektor Worldwide

Kolektor postal razvojni partner Renaulta pri razvoju električnih avtomobilov

01.03.2012

Koncern Kolektor bo za Renault električna vozila razvijal in izdeloval avtomobilsko komponento – drsni obroč, ki predstavlja eno izmed ključnih komponent pri avtomobilskemu pogonu na elektriko. Drsni obroč bo pričel Kolektor dobavljati Renaultu konec leta 2012. Sodelovanje odpira nove možnosti za Kolektor na področju avtomobilske industrije ter je primer dobre prakse sodelovanja Renaulta iz Novega Mesta ter slovenskega avtomobilskega grozda, katerega del je koncern Kolektor.

Renault je eden od avtomobilskih proizvajalcev, ki se strateško usmerja v popolno elektrifikacijo pogonskega sistema serijskih avtomobilov. 100-odstotni električni avtomobili, ki jih Renault trži znotraj programa »Zero Emission« so bili končnim kupcem v nekaterih državah na voljo že konec leta 2011. Proizvajalci avtomobilov se zavedajo pomembnosti tehnološkega prehoda iz pogonov z notranjim izgorevanjem na popolnoma električne ali hibridne pogone, zato želijo imeti tehnološke kompetence ključnih sistemov, kot so baterije, pogonski motor, močnostna elektronika za kontrolo motorja, polnjenje baterije in pretvarjanje napetosti do pomožne baterije.

Drsni obroč, ki ga bo proizvajal Kolektor, ima funkcijo, da skupaj s ščetkami omogoča prenos električnega toka na rotorsko navitje.

Predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič pravi, da je »Renault izbral koncern Kolektor za razvojnega dobavitelja drsnega obroča in tako postal prvi Kolektorjev OEM (original equipment manufacturer) kupec. Kolektor je bil zaradi bogatih referenc, ki ji imamo na  področju visokotehnoloških produktov v avtomobilski industriji ter celovite ponudbe, ki vključuje tudi izdelavo orodij in popolnoma avtomatizirane proizvodnje linije. Prav tako je bila pomembna tudi finančna stabilnost koncerna. Vlaganje države Slovenije v Renault iz Novega mesta ima za Slovenijo multiplikativne učinke, če le  imajo slovenska podjetja razvite tehnične kompetence in razvojne time, ki se lahko hitro odzivajo na priložnosti. Kolektor nenehno investira v razvoj ključnih kompetenc na področju razvoja produktov za avtomobilsko industrijo in prav to je prepoznal tudi Renault, s katerim pričenjamo dolgoročno sodelovanje.« Izvršni direktor za prodajo in marketing Primož Bešter je k temu dodal: »Začetek sodelovanja s skupino Renault je pomemben predvsem zaradi začetka dolgoročnega odnosa, ki se s tem projektom vzpostavlja. Za Kolektor je pomembno, da smo s svojimi rešitvami prisotni na začetku prehoda na nove pogonske tehnologije, kjer bo Renault sigurno igral pomembno vlogo.«  

Produkt je trenutno v fazi testiranj vzorcev, ki mu sledi zamrznitev dizajna in izdelava serijskega orodja. Sama serijska proizvodnja pa se za Kolektor prične konec leta 2012. Električni avtomobili z vgrajeno Kolektorjevo tehnologijo bodo prišli na trg iz tovarne v Novem mestu leta 2014.

Primož Bešter, izvršni direktor za prodajo in marketing, in drsni obroč, ki ga bo za Renault razvijal Kolektor

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.