Kolektor Worldwide

V novi hali Kolektor Etre vsesplošni poskusni zagon

24.02.2012

Včeraj so v Kolektor Etri v novo sušilno komoro nove proizvodne hale z zračno blazino zapeljali prvi energetski transformator. Po besedah direktorja proizvodnje v omenjeni koncernovi tovarni Žige Kogeja bi si ob poskusnem zagonu želeli dati v sušilno komoro večji transformator, vendar ta trenutek v tej fazi izdelave nimajo še nobenega.

V fazi montaže pa je že prvi od treh letošnjih velikih transformatorjev, ki sicer po napetosti še ne sodi v skupino štiristokilovoltnih, je pa po masi in velikosti že tako velik, da ga v stari tovarni ne bi bilo mogoče dokončati. Pred novo pečjo se tudi že nahajata dva od treh kotlov (ohišij) za te tri transformatorje, ki kažeta na to, kako ogromni izdelki se izdelujejo v novi tovarni.

Vsak transformator mora namreč v sušilno komoro, da se posuši vgrajena izolacija, sledi postavitev aktivnega dela v kotel in zalivanje z oljem ter končna montaža, za katero bodo morali  v novi hali Kolektor Etre spet uporabljati zračni blazini.

Sicer pa v novi hali že poskusno obratujejo vsi ključni stroji. Izdelujejo namreč prva dva velika energetska transformatorja, vendar kot rečeno še ne štiristo kilovoltna, ki ju v stari hali ne bi mogli dokončati. Stroj za razrez pločevine je v zaključni fazi poskusnega obratovanja, na novi mizi se že sestavlja prvo pet steberno jedro, vertikalni navijalni stroj je že pripravljen in čaka na prvo zanj primerno navitje.

Nad zračnimi blazinami so še posebej navdušeni, saj si brez njih ne predstavljajo, kako bi delali. »Ogromne obremenitve, ogromne dimenzije. Vse lahko z njimi prepelješ. To je zagotovo eden velikih napredkov. Brez strahu lahko prepeljemo tako težke tovore kot si prej še pomisliti nismo upali.«, je bil prepričljivo zadovoljen Žiga Kogej.

Nič se v Kolektor Etri ne dela na silo. Tudi ne bi šlo, ker so posamezni deli transformatorjev tako težki, da je pred njimi tudi silak povsem nebogljen. Transformator na fotografiji potuje v novo sušilno komoro, ki so jo poskusno zagnali včeraj.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.