Kolektor Worldwide

Pomena pametnih omrežij se še najbolj zaveda industrija

02.02.2012

Strokovni seminar o pametnih omrežjih En.grids je tisti tradicionalni dogodek, ki vsako leto na enem mestu zbere vse pomembne akterje s področja energetike – stroko, ponudnike oziroma dobavitelje energije in industrijo. Koncern Kolektor so zastopala tri njegova podjetja, ki so pomembno vpeta v razvoj pametnih omrežij, to so Kolektor Synatec, Kolektor Sinabit in Kolektor Etra.

Omenjena podjetja razvijajo gradnike naprednih transformatorskih postaj. Kolektor Sinabit je poleg tega prisoten tudi v sistemih vodenja na področju elektroenergetike, je za Enertegitko.NET, organizatorico dogodka,  povedal Stojan Kokošar, koordinator aktivnosti na področju pametnih omrežij v Kolektorju.

Sicer pa je na Gospodarski zbornici Slovenije, kjer so pripravili En.grids, o koncernu Kolektor in njegovih rešitvah konkretnih rešitvah za pametna omrežja spregovoril mag. Samo Ceferin, direktor tehnološkega področja v Kolektor Sinabitu. »Vidimo veliko potrebo po izgradnji ustrezne infrastrukture in primarne opreme v distributerskih omrežjih, ki bo omogočala implementacijo višjenivojskih sistemov, ki bodo zagotavljali upravljanje in optimizacijo uporabe energije in izgradnjo sodobnih pametnih elektroenergetskih omrežij,« je ob koncu svoje predstavitve dejal mag. Samo Ceferin.

En.grids se je zaključil z mnenji dobaviteljev in industrije glede priložnosti, ki jim jih nudijo pametna omrežja. V imenu koncerna Kolektor je spregovoril Marjan Drmota, izvršni direktor za razvoj. »Zaradi rasti in zmanjšanja tveganja se je Kolektor odločil, da se ne bo omejil samo na komponente in sisteme, pač pa bo posegel tudi na druga področja. Na področju naše poslovne divizije Energetika in industrijska tehnika želimo – tam, kjer še nismo – postati pomemben ponudnik komponent in sistemov. Naša želja je, da bi bil naš ključni element elektro energetskih in distribucijskih omrežij transformator, čim bolj  moderen, učinkovit in da bi odgovarjal vsem sodobnim potrebam naročnikov, na področju pametnih omrežij pa želimo trgu ponuditi tudi komponente, sklope in rešitev, ki bodo uporabniku nudili vse potrebne podatke, ki jih potrebuje za nadaljnjo obdelavo,« je povedal Marjan Drmota.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.