Kolektor Worldwide

Po neto zadolženosti na EBITDA je koncern Kolektor primerljiv z najboljšimi podjetji v Evropi

21.12.2011

Med številnimi novoletnimi sprejemi je predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič nazadnje priredil sprejem še za menedžerje Kolektorjevih podjetij iz Slovenije in iz tujine. Bolj kot ne je bilo srečanje v idrijskem Razvojno-tržnem centru delovno, saj jim je ob tej priložnosti spregovoril o poslovanju koncerna v letošnjem letu in se dotaknil tudi gospodarjenja v prihodnjem. Za oris razmer pri nas pa je s predavanjem z naslovom Gospodarska gibanja in izgledi poskrbel Velimir Bole z Ekonomskega inštituta Pravne fakultete.

Med drugim je Stojan Petrič spomnil, da je bil pred enajstimi leti v Kolektorju edini program izdelava komutatorjev, ki danes predstavlja nekaj več kot 40 odstotkov proizvodnje. V desetletju se je po njegovem Kolektor preobrazil iz podjetja z enim samim proizvodnim programom v koncern s tremi proizvodnimi stebri in nišnimi proizvodi znotraj njih. V tem času ni šlo samo za organsko rast, temveč tudi za prevzeme (akvizicije), s čimer so v Kolektorju okrepili proizvodne programe posameznih stebrov in povečali prodajo, ki že presega 400 milijonov evrov.

V kriznih letih je Kolektor tudi veliko investiral. Več kot 100 milijonov evrov je bilo naložb, zato se mu je promet stalno večal. Leta 2008 je bilo v koncernu za 24 milijonov evrov naložb, letos pa za 45 milijonov evrov. »Medtem ko so se v tem času v drugih podjetjih ukvarjali predvsem z vprašanjem, kako se obdržati nad vodo, smo mi investirali,« je bil jasen Stojan Petrič, ki je ob tej priložnosti napovedal nadaljnjo rast koncernovega prometa.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.