Kolektor Worldwide

Prizadevajo si, da bi še letos delali v novi hali

29.11.2011

Te dni v novi hali Kolektor Etre s polno paro pripravljajo stroj za razrez transformatorske pločevine. Stroj je skupaj z vozički za razrezano pločevino dolg 33 metrov.

Podoben stroj, ki je star približno štiri leta, že imajo v Kolektor Etri in dela brez problemov. Je istega izdelovalca in po besedah direktorja Etrine proizvodnje Žige Kogeja boljšega trenutno ne bi našli. Čeprav se Kolektor Koling trudi, da bi do sredine decembra naredil vse, kar ima za narediti, hala po vsej verjetnosti do takrat še ne bo pripravljena za proizvodnjo oziroma bo od takrat v njej delo že potekalo varno, ne bo pa še tisto »pravo«, ki je bilo prvotno načrtovano. V novi hali Kolektor Etre je že vsa potrebna oprema. Poleg stroja za razrez transformatorske pločevine je v sosednjem prostoru tako imenovana miza za sestavljanje pločevine in pripravljena jama za vertikalni navijalni stroj za izdelavo navitij. Z montažo slednjega se po Kogejevih besedah ne mudi, ker bodo z njim začeli delati šele sredi prihodnjega leta. Tudi obe zračni blazini sta že pri njih. Vse, razen navijalnega stroja, bi radi začeli preizkušati 16. decembra, tako da bi testna proizvodnja v novi hali stekla zadnja dva tedna v letošnjem letu. »Če bomo halo usposobili, potem bomo delali tudi med kolektivnim dopustom,« je zatrdil Žiga Kogej.

Razlika med starim in novim strojem za razrez transformatorske pločevine je v vrtljivih škarjah. Stari ima namreč fiksne škarje, poleg tega lahko z novim strojem razrežejo več kot meter široko pločevino, s starim pa le 80 centimetrsko.

Trenutno v Hali 1, na oddelku izdelave transformatorskih jeder, delajo navitje za prvega od dveh velikih transformatorjev, največja, ki bosta v Kolektor Etri kdaj koli narejena, in ju brez nove hale ne bi bilo mogoče izdelati. Gre za 155-kilovoltna transformatorja moči 240MVA. Šele potem bo prišla na vrsto izdelava prvega 400-kilovoltnega transformatorja.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.