Kolektor Worldwide

Ludvik Kumar, Kolektorjev izvršni direktor za raziskave, prejemnik Puhovega priznanja

24.11.2011

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je na posebni slovesnosti, ki jo je neposredno prenašala Televizija Slovenija, podelilo Zoisova priznanja in nagrade ter Puhovo priznanje, namenjeno za izume, razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov pri uvajanju novosti v gospodarsko prakso. Gre za najvišja priznanja v znanosti. Dobitniki letošnjega Puhovega priznanje so Kolektorjev izvršni direktor za raziskave Ludvik Kumar ter prof. dr. Miran Mozetič in dr. Uroš Cvelbar z Instituta »Jožef Stefan«. Komisija je ugotovila, da so dosegli izjemne raziskovalne, razvojne, ekonomske in okoljske učinke pri postavitvi novega suhega postopka proizvodnje grafitnih komutatorjev.

Kot je komisija zapisala v obrazložitvi, »so nagrajenci v letih med 2004 in 2006 opravljali raziskave na področju interakcije termodinamsko neravnovesne plinske plazme z mikrokompozitnimi vrstami materiala. Sistematične raziskave so pokazale, da je mogoče okolju neprijazne mokre kemijske postopke zamenjati s suhimi postopki, ki temeljijo na uporabi termodinamsko neravnovesnih stanj plina. Na podlagi temeljnih spoznanj je bil izdelan prototip novega mikrokompozitnega komutatorja. Raziskovalci projekta so prav tako razvili, optimizirali in izdelali ustrezno proizvodno linijo, ki je uspešno prestala vsa testiranja kupcev. Nov proizvodni postopek je okolju prijazen, hkrati pa ga odlikujeta izredna zanesljivost in cenovna primernost z veliko dodane vrednosti. Podjetje Kolektor na trgu dosega več kot 60 odstotkov svetovne proizvodnje. Proizvodni postopek in naprava sta zaščitena s patenti v ustreznih državah.«

Koncernov izvršni direktor za raziskave Ludvik Kumar je priznanja vesel. Pred podelitvijo nagrad in priznanj v Unionski dvorani v Ljubljani je svoje misli strnil takole: »Nagrade sem vesel ne samo zaradi sebe, temveč zaradi celotnega tima, ki je pred leti delal na razvoju grafitnih komutatorjev. Tehnologija, ki je ob tej priliki nagrajena je samo vrh ledene gore – ogromnega dela, ki je bilo takrat opravljeno. Zato pozivam vse kolegice in kolege, ki smo pred 10 leti skupaj delali na tem projektu, da si vsaj moralno delijo to nagrado z mano«.

foto: delo.si

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.