Kolektor Worldwide

Spominsko obeležje dogodkom v osamosvojitveni vojni

19.11.2011

»Slovenska domovina je naša mati, kateri dolgujemo hvaležnost in zvestobo. Kdor je leta 1991 branil domovino, je častno izpolnil svojo dolžnost pred obličjem zgodovine,« je posvetilo in zahvala, ki so ga zapisali na spominsko obeležje in ga namenili vsem, ki so sodelovali v osamosvojitveni vojni na območju nekdanje idrijske občine in s tem prispevali k osamosvajanju Slovenije.

Posvetilo je za spominsko obeležje, ki ga je doniral koncern Kolektor, zasnoval pa arhitekt Silvij Jereb, sestavil profesor Janez Kavčič. Na prireditvi ob odkritju spominskega  obeležja je med drugimi spregovoril predsednik veteranov vojne za Slovenijo Sever severne Primorske Angel Vidmar, ki je med drugim dejal, da so mnogi, ki si danes stojijo nasproti, bili leta 1991 skupaj, civilne, vojaške, policijske strukture in ljudje, zato ne preseneča, da smo izbojevali tako pomembno zmago, ter izrazil prepričanje, da je tovrstno obeležje prvo te vrste pri nas, ki so ga odkrili v Idriji, kjer takrat posebnih dogodkov ni bilo. Še posebej ga boli, ker so si v zakon o vojnih veteranih dovolili zapisati, da je bila vojna samo tam, kjer se je streljalo in kjer so bile žrtve, čeprav smo bili za našo samostojnost zaslužni prav vsi.

Podobnega mnenja je bil tudi slavnostni govornik akademik, pesnik Ciril Zlobec, takrat član predsedstva Slovenije. »To je bil spet eden viškov slovenske samozavesti in zgodovinsko dejanje, ki si zasluži obeležje, da si ga bodo zapomnili tudi tisti, ki o njem ne bodo imeli kaj prida pojma,« je dejal in dodal, da je bila enako pomembna kot oborožitev tudi zavest, da z vso resnostjo hočemo to, o čemer smo govorili – samostojnost.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.