Kolektor Worldwide

Kolektor glavni pokrovitelj slavnostne prireditve Gimnazije Jurija Vege ob njeni 110-letnici

12.11.2011

Koncern Kolektor z idrijsko Gimnazijo Jurija Vege že vrsto let zelo uspešno sodeluje. Vsako leto na sedežu koncerna gostijo skupine dijakov, ki pridejo na ogled proizvodnih prostorov ali pa v njihovem laboratoriju opravijo obvezno šolsko vajo s področja fizike. Ker se v koncernu Kolektor zavedajo pomena znanja za človekovo osebnostno rast ter nadaljnji gospodarski razvoj koncerna in lokalnega okolja, so vsako drugo leto generalni pokrovitelji maturantskega plesa idrijskih dijakov, podporo in priznanje delu in uspehu idrijske gimnazije, sicer prve slovenske realke, pa so izkazali tudi kot glavni pokrovitelj slavnostne prireditve, ki so jo idrijski dijaki ob pomoči svojih mentorjev pripravili ob 110-letnici Gimnazije Jurija Vege.

Ob tej priložnosti je ravnatelj gimnazije Borut Hvalec spomnil na posebnost mestne realke, saj je bila ustanovljena kot prva šola, ki je poučevala v slovenskem jeziku. Ustanovljena je bila na željo idrijskih rudarjev, ki so tudi sami plačali njeno gradnjo. Kot je povedal Hvalec, je bila »Gimnazija Jurija Vege že ob svoji ustanovitvi po današnjih merilih elitna šola – nova stavba, veliki prostori, imenitna učna oprema in najbolje usposobljeni učitelji, mnogi med njimi doktorji znanosti, ki so kasneje postali univerzitetni profesorji«.

Prvi slovenski realki je sloves elitne šole uspelo obdržati vse do danes. Šola je dala vrsto uspešnih in znanih posameznikov, ki so postali vodilni na številnih področjih družbenega, gospodarskega in znanstvenega nivoja. Šola se danes lahko pohvali z nadpovprečnimi rezultati na maturi in nadpovprečnim številom zlatih maturantov.

»Občina je lahko na šolo ponosna,« so bile uvodne misli idrijskega župana Bojana Severja, ki se je pridružil številnim čestitkam ob tem častitljivem jubileju. Po njegovem mnenju, je vse, kar se je v šoli in s šolo dogajalo teh 110 let, dalo idrijski občini dodano vrednost, kar lahko vidimo ob pogledu na »cvetoče gospodarstvo, cvetočo družbeno dejavnost in celoten razvoj občine. To je sad preteklih generacij, na novih pa je, da neguje to tradicijo in plemeniti idrijsko dolino z novim znanjem.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.