Kolektor Worldwide

Dr. Alojz Ihan v Kolektorju o različnih vplivih na zdravje

08.11.2011

V okviru projekta aktivni odmor oziroma vadba na delovnem mestu, ki so ga po letih na Ascomu ponovno obudili, so za vodje TED in vodstvene delavce pripravili predavanje priznanega slovenskega imunologa, mikrobiologa in pisatelja dr. Alojza Ihana o različnih vplivih na naše zdravje. Predavatelj se je predvsem osredotočil na primere zbolevanja zaradi razmer na delovnem mestu.

Kot je povedal dr. Alojz Ihan, se med glavne krivce za bolniške odsotnosti v EU uvrščajo bolečine v hrbtenici, stres, bolečine v vratu in ramenskem obroču ter izgorelost. Vzroke za delovno izgorelost ne gre iskati v stresnem delovnem mestu, pač pa v osebnem, čustvenem, socialnem ali družbenem neuspehu. Če želimo ostati v dobri »kondiciji«, moramo poskrbeti, da bomo svoj čas in zanimanja, posvetili tudi drugim aktivnostim, ne le službi. »Kot pravijo ekonomisti, najboljša naložba je razpršena naložba,« je dejal dr. Ihan in dodal, da »nič drugače ni z našim zdravjem«.

Po Ihanovem mnenju ni bolj učinkovitega načina sproščanja in odpravljanja stresa, kot je šport. Zelo pomembno je dinamično gibanje. Za sodobnega človeka namreč velja, ne samo da se premalo giba, ampak da je premalo na prostem, v naravi.

Pomembnosti gibanja za zdravje se zavedajo tudi v Kolektorju, saj športu v okviru projekta Zdrav Kolektor namenjajo posebno pozornost. Ker pa lahko za preventivo zelo veliko naredimo že z majhnimi koraki, so v okviru Zdravega Kolektorja na Ascomu ponovno obudili kratkotrajno vadbo na delovnem mestu, za katero potrebujemo nekaj sekund oziroma največ minutko ali dve. Predvsem je kratkotrajna vadba na delovnem mestu dobra za tiste, ki veliko sedijo, da vsake toliko časa sprostijo mišice in spremenijo lego telesa.

Ena od bolj prepoznavnih oblik ohranjanja zdravja na delovnem mestu je tako imenovani aktivni odmor, ki vpliva na dobro počutje in fizično ter psihično zdravje delavcev. Pri odmoru gre za prenehanje ali spremembo aktivnosti, pri katerem se aktivni odmor, kot gibanje mišic, priporoča pri enostranskem mišičnem delu. M. Bilban (1996) navede, da je aktivni odmor posebno koristen pri utrujenosti živčnih centrov in čutil, ker se z njim mnogo hitreje in bolje pripravijo za ponovno dejavnost.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.