Kolektor Worldwide

Uspešen preizkus, tehnični prevzem in predaja dvigala v Kolektor Etri

09.11.2011

V novi hali Kolektor Etre, kjer bodo izdelovali 400-kilovoltne transformatorje, so uspešno opravili pregled enega od dveh dvigal največjih nosilnosti. V petek bodo podobno opravili še z dvigalom 320 ton nosilnosti, ki je drugo z največjo nosilnostjo pri nas. Omenjeni dvigali in dvigala manjših nosilnosti je za Kolektor Etro skonstruiral Anton Miklič iz ljubljanske Indenne.

Pregleda in prevzema so se udeležili glavni republiški inšpektor za dvigala Božidar Pantar, predstavniki in monterji Indenne in seveda glavni iz Kolektor Etre. Republiški inšpektor je ob tej priložnosti čestital izvajalcem in naročnikom dvigal, saj praktično ni bilo nobene napake, ki bi jo bilo treba med preizkusom odpraviti.  Direktor Kolektor Etre dr. Tomaž Kmecl ni skrival zadovoljstva, saj bodo lahko v novi hali, ki bo kmalu nared, izdelovali največje in seveda tudi najtežje transformatorje. Vsa dvigala, ki jih bodo v kratkem predali investitorju, so  skupaj stala okrog 2 milijona evrov oziroma pet odstotkov celotne naložbe Kolektor Etre.

Samo testiranje pa izgleda približno tako, da dvigalo z betonskimi kvadri obremenijo na predpisano nosilnost. V konkretnem primeru je šlo za skoraj 220 ton betonskih blokov, ki so jih povezali med seboj in jih obesili na kavelj, jih dvignili ter vozili po hali sem ter tja, pri čemer so preizkušali stikala in preobremenilno napravo. Nato so betonskemu balastu dodali še dodatnih deset odstotkov teže in ga z dvigalom dvignili ter od tal držali pet minut.

Še zadnji posvet pred preizkusom. Direktor proizvodnje v Kolektor Etri Žiga Kogej preverja, kaj mu je o tem zapisal konstruktor dvigal Anton Miklič, ki stoji desno.

Konstruktor dvigal Anton Miklič je bil pred preizkusom malo na trnih, ne pa pretirano, saj je doslej skonstruiral že veliko dvigal. Skrbele so ga le podrobnosti, ki pa jih nismo zaznali ne mi ne strokovnjaki.    

 

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.