Kolektor Worldwide

Na Kolektorju so sprejeli delegacijo iz japonske Minamate in udeležence mednarodnega srečanja partnerjev projekta CHERPLAN

13.10.2011

Predstavnike japonske Minamate, župana Katsuakia Miyamoto in direktorja občinske uprave Takuya Ogato, predstavnike idrijske občine z županom Bojanom Severjem na čelu ter udeležence srečanja vodilnega odbora desetih evropskih partnerjev projekta CHERPLAN je v imenu vodstva koncerna Kolektor pozdravil in nagovoril glavni izvršni direktor Radovan Bolko. Zbranim je na kratko predstavil delovanje koncerna in njegove uspehe. Kolektor se namreč lahko pohvali, da je najuspešnejša slovenska skupina, ki bo letos zabeležila 400 milijonov evrov prodaje.

Medtem ko so se udeleženci srečanja partnerjev projekta CHERPLAN posvetili svojemu delu na strokovnih delavnicah, so se predstavniki japonske Minamate seznanili s sanacijo kontaminiranega območja, za katero je poskrbel Kolektor med urejanjem svoje industrijske cone. O Kolektorju kot okolju prijaznem in družbeno odgovornem podjetju je spregovoril Tomaž Vidmar, v koncernu odgovoren za področje sistemov vodenja.

Kot je povedal Vidmar, je Kolektor med sanacijo območja na desnem bregu Idrijce z območja, kjer danes stojijo proizvodne hale, odpeljal več tisoč kubičnih metrov žgalniških ostankov in drugega z živim srebrom kontaminiranega materiala. Sanacija območja je le del tistega, zaradi česar lahko rečemo, da Kolektor zvesto sledi svoji okoljski politiki, da je družbeno odgovoren in da se še kako zaveda trajnostnega razvoja. Na okolje koncern vpliva tako globalno kot lokalno. Globalno predvsem z razvojem in proizvodnjo izdelkov za klasična, hibridna in električna vozila, s katerimi prispeva k zmanjšanju CO2. Lokalno pa se je zavezal k zmanjševanju vseh svojih okoljskih vplivov, v zadnjih letih predvsem k zmanjševanju količin odpadkov. Kolektor ima namreč na idrijski lokaciji več kot 40 vrst odpadkov. Velika večina, natančneje 94 odstotkov, jih gre v reciklažo. Z uvedbo ločenega zbiranja odpadkov so v letih 2008–2010 za 65 odstotkov zmanjšali količino mešanih komunalnih odpadkov.

In zakaj je prav sanacija degradiranega območja in ravnanje z okolje za Minamato tako zanimivo in pomembno? V Minamati in okolici je pred skoraj 50 leti zaradi uživanja rib, kontaminiranih z MeHgCl, zbolelo 12.300 ljudi, od tega jih je 750 umrlo. Posledic še vedno niso povsem odpravili.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.