Kolektor Worldwide

Na svoje končno mesto so postavili prvi nosilec najtežjega dvigala

20.07.2011

Dela na največji koncernovi domači naložbi, ki je vredna 30 milijonov evrov, potekajo po terminskem načrtu. Tako so prav danes dopoldne v novi proizvodni hali Kolektor Etre v ljubljanskih Črnučah namestili nosilec najtežjega dvigala, s katerim bodo iz omenjene hale odpremljali 400-kilovoltne transformatorje.

Na fotografiji lahko vidite enega od obeh nosilcev dvigala, ki bo lahko v proizvodni hali dvignilo tovor težak največ 320 ton. Izdelali so ga v Indenna dvigalih oziroma v Inkosu iz Krmelja na Dolenjskem. Nosilec je skupaj z elektro omaricami in podvozjem tehtal 43 ton. Še toliko dvigala bodo na »tračnice« omenjene hale namestili ta petek. Na koncu bodo na oba nosilca namestili še tako imenovanega 28-tonskega mačka, ki bo lahko dvigoval do 320 ton težka bremena, sta povedala Nikola Opaček in Radivoje Jović, izkušena monterja podobnih dvigal. Zanje so »mačka« oziroma dvižni mehanizem in električne omarice izdelali v finski korporaciji Konecranes iz Hyvinkinäjä in v hčerinski nemški družbi DWF Krontecnik iz Manheima.

Tako veliko dvigalo je prvič skonstruiral odgovorni projektant Anton Miklič iz ljubljanske Indenne, v kateri so dobili delo strokovnjaki nekdanje Metalne in Mostovne.  Tudi v Indenni so prvič izdelali tako veliko dvigalo. Doslej so prispevali podobno dvigalo manjših razsežnosti za HE Avče, s katerim lahko dvignejo največ 300 ton. Sicer pa je pri nas najzmogljivejše dvigalo v jedrski elektrarni Krško. V Ljubljano je sestavne dele dvigala pripeljal in za njegovo namestitev poskrbel Transing.

 S pomočjo Transingovega dvigala so na "tračnice" namestili prvi nosilec najtežjega dvigala

28-tonski dvižni mehanizem so namestili nazadnje

Dvigalo je tudi z drugim nosilcem na svojem mestu. Konec avgusta ga bodo preizkusili

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.