Kolektor Worldwide

Rešitve za preizkušanje in merjenje s petimi zvezdicami

26.05.2011

Ta teden je v Ljubljani v organizaciji podjetja National Instruments potekal simpozij Avtomatizirano testiranje 2011. Po besedah organizatorja je med največjimi izzivi za načrtovalce in vodje projektov sledenje najnovejšim trendom pri preizkušanju ter merjenju. Zahtevno je že spremljanje tehnologij pri napravah, ki jih proizvajalci načrtujejo in proizvajajo, še težje pa je ohranjanje stika z vsemi tehnologijami za izboljšanje preizkusnih postopkov in novimi preizkusnimi tehnikami. Na dogodku so tako skušali predstaviti najnovejše trende v industriji.

Rado Miklavčič, konstruktor iz Kolektor Orodjarne, Strojegradnja in avtomatizacija, je številnim slušateljem predstavil avtomatsko napravo za trajnostni preizkus WC-splakovalnikov. Napravo so izdelali za naročnika Kolektor Liv iz Postojne in je namenjena preizkusu vseh vrst splakovalnikov (podometni, vidni, plastični, keramični) iz serijske proizvodnje.

Testirno mesto na strojuPreizkušanje splakovalnikov poteka na dveh ločenih linijah, na vsaki po 5 kosov hkrati. Trajnostni preizkus splakovalnika lahko traja od nekaj dni do nekaj mesecev (200.000 ciklov polnjenja in praznjenja). Avtomatsko proženje splakovalnikov zagotavlja poseben pnevmatski mehanizem, ki ga je možno prilagoditi za kakršnokoli obliko aktivirnih tipk.

Preizkusa na linijah delujeta ločeno, tlak vode je možno nastavljati za vsako vejo posebej. Na vsakem preizkusnem mestu se meri nivo vode v kotličku ter čas polnjenja in praznjenja. Tlak in temperatura vode se merita v vsaki veji posebej. Voda iz splakovalnikov se vrača nazaj v rezervoarja, kjer se ohladi in ponovno uporabi, tako da ni nepotrebnih izgub.

Vse meritve se shranjujejo v bazo podatkov. Program omogoča pregled trenutnih vrednosti za posamezno merilno mesto, pregled zgodovine za posamezni testirani kotliček in izvoz podatkov v tabelarični obliki za nadaljnjo obdelavo.

Z izdelano napravo naročnik zagotavlja skladnost svojih proizvodov z vse ostrejšimi zahtevami kupcev po racionalni porabi vode in trajnosti izdelkov.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.