Kolektor Worldwide

Kolektor Liv v razvojnem centru INTECH-LES

18.05.2011

Samo zato, ker ni bilo po drugih krajih na Notranjskem, na Krasu in v bližnji okolici v tem terminu prostora, so se udeleženci prve razvojne konference INTECH-LES (Center interdisciplinarnih tehnologij in izdelkov na področju lesarstva) zbrali v Cerknem.

Razvojni center INTECH-LES d. o. o. , ki ga sestavlja 14 podjetij, delniških družb, zavodov in visokih šol, bo imel sedež v Cerknici. Notranjsko-kraška regija je poraščena z gozdovi, veliko pa je na tem območju tudi lesarske industrije, katere predstavniki so zbrali pogum, da bodo svoje znanje nadgradili, in oblikovali razvojni center, v katerem bodo razvili izdelke z visoko dodano vrednostjo. Namreč v naši državi je povprečje dodane vrednosti 35.000 evrov, ki je trikrat nižja kot v razvitem svetu, naši lesarji pa dosegajo komaj 19.000 evrov, je v uvodu prve razvojne konference INTECH-LES dejal dr. Robert Ivančič, eden od direktorjev razvojnega centra, njegov kolega Zoran Trošt pa je dodal, da so k sodelovanju povabili tudi podjetja z veliko razvojnega naboja, ki so pripravljena pomagati lesarjem.

Med njimi je tudi Kolektor Liv, ki ga je včeraj predstavil vodja ene od njegovih poslovnih enot Andrej Kobal (na spodnji fotografiji stoji), danes pa se je omenjeni osredotočil na predstavitev podprojekta. Govoril je o sodelovanju pri razvoju bivalnika, saj bo v njem tudi sanitarni sistem in prezračevalne naprave za kuperacijo. Skratka osrednji INTECH-LES-ov projekt bo razvoj bivalnika, ki bo omogočil ljudem normalno in sodobno bivanje v njem. Kot dolgoletni in izkušeni uporabniki plastike pa po Kobalovih besedah želijo v Kolektor Livu osvojiti tudi tehniko brizganja lesnih kompozitov.

Poslovni načrt oziroma projekti so težki 42 milijonov evrov, od tega bo država v prihodnjih osmih letih prispevala 17 milijonov nepovratnih sredstev. 14 družbenikov v Razvojnem centru INTECH-LES pa se je zavezalo, da bo do leta 2015 razvilo več kot 20 zaščitenih rešitev, ustvarilo vsaj 39 milijonov evrov dodane vrednosti in ustvarilo več kot 20 spin offov. INTECH-LES bo delal podobno kot SiEVA na področju avtomobilske industrije. Ministrica za gospodarstvo magistra Darja Radič s tem v zvezi poudarja, da so na javni razpis prejeli 42 vlog in bodo sofinancirali 17 razvojnih centrov na sedmih vsebinskih področjih v enajstih regijah.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.