Kolektor Worldwide

Skupen nastop Kolektor Etre, Kolektor Sinabita in Kolektor Synateca na posvetu o pametnih omrežjih En.grids 011

02.02.2011

Predstavniki koncernovih podjetij Kolektor Etre, Kolektor Sinabita in Kolektor Synateca so se udeležili posveta o pametnih omrežjih, ki ga je na Gospodarski zbornici Slovenije pripravil spletni časnik Energetika.NET. Na posvetu so strokovnjaki s področja energetike spregovorili o rešitvah, izkušnjah in priložnostih, ki jih ponujajo pametna omrežja kot inovativna energetska infrastruktura 21. stoletja.

Koncern Kolektor se je s svojimi družbami predstavil v drugem delu posveta, ko so strokovnjaki spregovorili o pilotnem uvajanju rešitev na področju pametnih omrežij. »V koncernu Kolektor imamo izkušnje tako kot proizvajalci opreme za elektro energetske sisteme (transformatorji, stikalni bloki, oprema za razdeljevanje električne energije …) ter kot proizvajalci in integratorji rešitev sistemov nadzora in vodenja, razvoj pa vse bolj usmerjamo v razvoj sistemskih rešitev za pametna omrežja«, je na posvetu povedal predstavnik koncerna Kolektor mag. Samo Ceferin, sicer direktor tehnološkega področja v Kolektor Sinabitu.

»Koncern si je v preteklosti izkušnje za razvoj tovrstnih sistemov pridobival v različnih industrijskih aplikacijah, danes pa poleg pilotnih projektov, načrtovanja distribucijskih transformatorskih postaj in sistemov za razdeljevanje električne energije v industriji in različnih objektih snujemo tudi rešitve univerzalnih platform RTU naprav za potrebe nadzora in vodenja elektroenergetskih omrežij«, je še povedal Ceferin.

Proces uvajanja pametnih omrežij se šele začenja in bo po mnenju strokovnjakov dolgotrajen. Del pametnih omrežij v prihodnosti bodo tudi vozila na električni pogon, ki so okolju prijaznejši način transporta in hkrati hranilniki energije. V teh dneh je na slovenski trg prišlo prvo električno vozilo. Organizatorji so za udeležence seminarja pripravili poskusno vožnjo z vozilom prihodnosti. Zanimanje je bilo veliko.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.