Kolektor Worldwide

Koncernov Nanotesla inštitut je razvil prve komercialne izdelke

19.01.2011

V Kolektorjevem Nanotesla inštitutu so razvili prve komercialne izdelke na osnovi nano materialov za področje premaznih sistemov (lesni in fasadni premazi) ter nano čistila za steklene in kovinske površine ter steklokeramiko.

Na podlagi njihove tehnologije v tovarni TKI Hrastnik končujejo prvo fazo postavitve in  testiranj posameznih segmentov pilotske linije za izdelavo nano materialov in disperzijskih sistemov za Helios iz Domžal, ljubljansko Belinko in JUB Dol ter nano čistil, ki jih bo TKI Hrastnik sam izdeloval in prodajal pod lastno blagovno znamko. Na novi pilotski liniji, ki jo je postavilo koncernovo podjetje Kolektor Sinabit, so že izdelali prvih 2000 kompletov čistil z dodanimi nano materiali za inox in steklokeramiko oziroma za čiščenje kopalnic in steklokeramičnih kuhalnih plošč. Prva nova nano čistila so kot promocijska darila predstavili oktobra lani, ko je podjetje TKI Hrastnik praznovalo 150-letnico delovanja. Z redno proizvodnjo bodo predvidoma začeli sredi leta. Tehnologijo za proizvodnjo disperzijskih sistemov za premazne sisteme in nano materialov za čistila so v TKI Hrastnik zaščitili s patentom.

V sodelovanju z Akripolom iz Trebnjega so v Kolektorjevem Nanotesla inštitutu končali razvoj nano kompozitov za trde prevleke na akrilnih sistemih. Skupaj s Kolektor Sinabitom pa so izdelali tudi razvojno-investicijski elaborat ter ponudbo za prodajo tehnologije. V sodelovanju z Onkološkim inštitutom so končali raziskave v in vitro sistemih. Preliminarni rezultati nove metode zdravljenja rakovih obolenj z uporabo magnetnih nano delcev so v primerjavi s trenutno uporabljenimi metodami zdravljenja raka (kemoterapija, lipofekcija, elektroporacija) boljše oziroma ob manjši koncentraciji dragih zdravilnih učinkovin dosegajo najmanj enak, če ne celo boljši terapevtski učinek, tarčni vnos zdravilne učinkovine ter bistveno zmanjšanje stranskih učinkov.

Trenutno Nanotesla inštitut, ki zaposluje devet sodelavcev, z domžalskim Heliosom razvija fasadne premaze z vgrajenimi magnetnimi nano delci. Te vrste zaščitni premazi objektov v bližini baznih postaj mobilne telefonije bodo ljudi v njih ščitili pred zdravju škodljivim elektromagnetnim sevanjem. Projekt naj bi predvidoma končali letos. Potencialni izdelovalec in dobavitelj nano magnetnih materialov bo Kolektor Magma.

 

Nevenka Rajnar, tehnična sodelavka v Nanotesla inštitutu in njegov direktor, docent dr. Andrej Žnidaršič z nano čistilom, ki ga bo sredi leta že mogoče kupiti

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.