Kolektor Worldwide

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič sta slavnostno otvorila hotel Jožef

14.01.2011

S hotelom Jožef je Idrija po 100 letih dobila nov hotel. Z njim koncern Kolektor s svojim podjetjem Nebesa d. o. o. začenja novo poglavje na področju gostinstva in turizma ter hkrati uresničuje svojo strategijo do lokalnega okolja, v katerem primanjkuje nastanitvenih kapacitet. Z izgradnjo hotela Jožef pa Kolektor na tem področju še ni rekel zadnje besede, saj se bo v bodoče širil tudi na druga storitvena območja.

Slavnostne otvoritve hotela Jožef so se poleg ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal udeležili še drugi ugledni gostje iz gospodarstva in politike ter Kolektorjevi izvršni direktorji.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je bila navdušen nad razvojem Idrije, kjer tradicija, potencial prihodnosti in gospodarski razvoj hodijo z roko v roki. »Kolektor, na katerega smo lahko v Sloveniji upravičeno ponosni, se je odločil, da prekine 100-letno tradicijo, ko v Idriji ni bilo nobenega novega hotela, poleg tega pa je uspel zanj pridobiti še evropska sredstva. To je res primer dobre prakse. Verjamem, da bo hotel Jožef obogatil turistično ponudbo kraja in še dodatno pospešil gospodarski razvoj, kar nam je res lahko v ponos«.

Vrednost investicije je 2,5 milijona evrov. Poleg koncerna Kolektor, družbe FMR d. d. in FMR Holdinga je projekt finančno podprlo tudi ministrstvo za gospodarstvo in bo delno sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (javni razpis za spodbujanje razvoja turističnih destinacij – turistična infrastruktura). Iz tega naslova bo Kolektor za projekt dobil 743.500 evrov, kar predstavlja 37 odstotkov celotne vrednosti investicije.

Po besedah predsednika koncerna Kolektor Stojana Petriča je poglavitni razlog za odločitev o gradnji hotela ta, da Kolektor in mesto nujno potrebujeta hotel. Naslednja koncernova investicija je Dom upokojencev v Idriji, ki je že v gradnji, so pa Petričeve želje, da koncern v naslednjih petih letih v Idriji zgradi tudi sanatorij.

Odprtje hotela Jožef je pozdravil tudi idrijski župan Bojan Sever, ki upa, da bo Idrija v prihodnje uspešna tudi na področju storitvenih dejavnosti, kjer do zdaj ni bila. Idrija je dobila hotel ravno v času, ko je postala Alpsko mesto leta.

Ime hotela je izbrano premišljeno, poudarja moški pol karakterja hotela, katerega vizualna podoba je specifična in v mestnem okolju edinstvena. Ime hotela asociira na več slavnih Idrijčanov s tem imenom, še posebej na Jožefa Mraka, ki je bil v obdobju razcveta idrijskega rudarstva eden vidnejših osebnosti na tehnološkem in umetnostnem področju. Hotel Jožef se razprostira na 1.300 kvadratnih metrih površin. V njem je 11 sob in apartma, restavracija, pokrita terasa in prostor za degustacijo vin. 4-etažni objekt je prilagojen potrebam invalidov.

Celostna podoba hotela Jožef je sveža in moderna, predvsem pa nezamenljiva v idrijskem okolju. Podoba sledi idejni zasnovi zgodbe hotela, ki poudarja ravnotežje med moškim in ženskim polom, med temo in svetlobo, med javnim in zasebnim, med preteklostjo in sedanjostjo. To ravnotežje se odraža tako pri zunanjem izgledu hotela, kot pri notranji opremi. Zunanja podoba hotela spominja na znamenito Čermak-Špirekovo peč. Fasada hotela je delno obložena s paneli iz cortena, zlitine železa in bakra, ki kontrolirano oksidira in fasadi hotela daje rjast videz, delno je steklena. Z izborom materiala za fasado so snovalci podobe hotela želeli ujeti preteklost in sedanjost Idrije in Kolektorja.

Pred slavnostno otvoritvijo hotela Jožef pa si je ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal v spremstvu predsednika kocerna Kolektor Stojana Petriča, izvršnih direktorjev koncerna in ostalih pomembnih gostov iz gospodarstva in politike, ogledala Kolektorjev Razvojno-tržni center in novo orodjarno.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.