Kolektor Worldwide

Letošnje poslovanje nas je presenetilo v pozitivnem

08.12.2010

Predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič je med številnimi prednovoletnimi srečanji najprej pripravil sprejem za Kolektorjeve upokojence, ki jih je vsako leto več, saj smo bili pred časom priča zamenjavi generacij. Namreč iz podjetja so odšli v zaslužen pokoj vsi, ki so začeli delati v Vojkovi ulici, ki pa danes kaže čisto drugačno podobo.

Uvodoma je zbranim orisal svetovne razmere, v kakršnih je koncern letos posloval. Pri tem ni skrival zadovoljstva nad nemško rastjo BDP, saj Kolektor v to državo tudi največ proda. V ZDA so po svoje rešili problem tako imenovanega avtomobilskega trojčka. »Lačna« različnih izdelkov so tudi tržišča Brazilije, Indije, Kitajske in Rusije. Po Petričevih besedah so težave pri nas še večje, ker so se podjetja v preteklosti nepremišljeno zadolževala. Številna naša podjetja imajo namreč več dolga kot kapitala. Zato pa ni treba iti daleč, medtem ko ima Kolektor dvakrat manj dolga kot kapitala.

Petrič je dejal, da je letošnje leto po njegovem najboljše poslovno leto Kolektorja doslej. Namreč vsa koncernova podjetja so poslovala pozitivno z izjemo kitajskega. Zrel produkt, to je proizvodnja komutatorjev, ki je bila včasih glavna, danes predstavlja le še 40 odstotkov prihodka. Je pa res, da je dodana vrednost v koncernovih podjetjih zelo različna. V Kolektor Etri je ta več kot 100.000 evrov, v Kolektor Livu pa komaj 26.000 evrov, tako da povprečje na ravni koncerna znaša 47.000 evrov, kar za slovenske razmere ni malo.

»Če bi država Slovenija delala tako, kot smo delali v koncernu, bi lahko veliko investirala. Mi smo«, je poudaril Stojan Petrič in naštel, kaj vse so letos v koncernu naredili in opremili, in napovedal, kaj lahko pričakujemo prihodnje leto in še kakšno za njim na tem področju. »Letošnji bruto dobiček vseh koncernovih družb bo enak vrednosti prodaje Kolektorja ob mojem prevzemu leta 1994. Ocenjujem, da bomo v prihodnjih letih uresničili zastavljene cilje. Skratka, že letos ima koncern Kolektor večjo prodajo kot sosednja Eta in Hidria skupaj, in 3,5-krat večjo kot je bil v najboljših letih iztržek od rudniške prodaje živega srebra preračunano na današnjo vrednost. Torej, koncern Kolektor upravičeno kreira poslovno politiko v tem okolju«, je med drugim poudaril predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič in napovedal gradnjo sanatorija, v katerem bodo Idrijčanom in drugim ponudili zdravstvene storitve.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.