Kolektor Worldwide

Stopicanje na mestu tudi v letu 2011?

19.11.2010

Tak je bil naslov dvodnevne poslovne konference, že dvanajste po vrsti, ki sta jo skupaj pripravila poslovni časnik Finance in Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani. Na današnji okrogli mizi o stanju v slovenskih podjetjih oziroma o naložbenih dejavnostih podjetij v letih med 2006 in 2008, lani in o trenutnem stanju, je med vodilnimi predstavniki devetih slovenskih podjetij s področja gospodarstva, bank in države, sodeloval tudi predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič.

Okrogla miza je sledila obrazložitvi izsledkov raziskave, ki jo je dr. Janez Prašnikar opravil skupaj s svojimi študenti. Njihov cilj je bil preučevanje križanja med tipom lastništva v podjetjih in kako se ta podjetja odločajo nalagati v otipljive in neotipljive naložbe. S tem v zvezi je Stojan Petrič poudaril, da je Kolektor v preteklosti več vlagal v otipljivi kapital in manj v neotipljivi. Po njegovem je težko razmejiti natančno razmerje med njima, toda v družbi so imeli izdelan kriterij, po katerem je moral vloženi evro v otipljivi kapital koncernu prinesti prav toliko prihodka, dodana vrednost oziroma produktivnost merjena z njo pa še naložbe v neotipljivi kapital. Prav na tej osnovi se je izobrazbena sestava zaposlenih v zadnjih petnajstih letih bistveno izboljšala. V prihodnjih letih bodo zato v koncernu investirali v glavnem v otipljivi kapital in v razvoj, tako bazični kot aplikativni.

Na vprašanje povezovalca, direktorja in glavnega urednika Financ Petra Frankla, ali se da sploh meriti vložek v neotipljivi kapital, pa je Petrič dejal, da je to težko, vendar se da danes na podlagi razmerja notranjih odnosov v družbi oceniti, ali je naložba v neotipljivi kapital smotrna ali ne.

Profesor dr. Janez Prašnikar z ljubljanske Ekonomske fakultete, ki je bil tokrat predsednik programskega sveta portoroške poslovne konference, pa je v sklepni besedi dejal, da je bil lahko njen naslov Stopicanje na mestu tudi v letu 2011?, s podnaslovom Vloga neotipljivih dejavnikov rasti pri izhodu iz krize, pravi ali pa tudi ne, saj je bil prav zato za naslovom postavljen vprašaj. V nekaterih primerih se je megla že razkadila, v drugih pa so še zavore, ki se kažejo v zadolženosti slovenskih podjetij. Podnaslov pa je danes sodobna tema ne samo pri nas, temveč tudi v svetu. Izsledki raziskave namreč po njegovem mnenju zrcalijo podobo slovenskih podjetij in so koristen podatek ljudem, ki odločajo v njih in v državi.

Prav okrogla miza, na kateri je sodeloval tudi predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič, je pokazala, da pristojni nočejo, da jim posredujemo slabe novice. Podjetniki namreč gledajo »dobro ali slabo« skozi možnosti, ki se pojavljajo, te možnosti pa združujejo vse omejitve, s katerimi se soočajo, je prepričan dr. Janez Prašnikar, povezovalec okrogle mize Peter Frankl pa je ugotavljal, da bi nam bilo, če bi bilo več takih podjetij, ki so jih na okrogli mizi predstavljali njihovi vodilni,  zagotovo boljše.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.