Kolektor Worldwide

Kolektor Group je s še sedmimi slovenskimi podjetij podpisal konzorcijsko pogodbo za ustanovitev podjetja SiEVA

09.11.2010

Glavni izvršni direktor koncerna Kolektor Radovan Bolko je na Gospodarski zbornici Slovenije z direktorji Cimosa, Hidrie, Iskre Avtoelektrike, Iskre Mehanizmi Lipnica, MLM-a, Polycoma Škofja Loka in TPV-ja podpisal konzorcijsko pogodbo o ustanovitvi podjetja SiEVA, s katerim bodo vzpostavili inovativno razvojno jedro slovenske avtomobilske industrije.

Cilj partnerstva SiEVA, kratica pomeni »sinergijski ekološki varen avtomobil«, je združevanje kompetenc, potencialov in razvojne infrastrukture za razvoj novih rešitev na področju naprednih motorjev z notranjim izgorevanjem, hibridizacije in elektrifikacije vozil, varnosti in udobja ter proizvodne odličnosti.

Kot so pojasnili sogovorniki na novinarski konferenci, bodo s sodelovanjem zmanjšali tveganja pri vlaganju v raziskave in razvoj ter sledili trendom v avtomobilski industriji, da bodo lahko sodelovali z vodilnimi avtomobilskimi proizvajalci. »V svetovni avtomobilski industriji prihaja z uvajanjem hibridnih in električnih vozil do manjše tranzicije, karte se mešajo na novo, odpira se prostor za nove igralce in to si sodelujoča podjetja v partnerstvu SiEVA želimo izkoristiti«, je menil glavni izvršni direktor koncerna Kolektor Radovan Bolko.

Sodelujoča podjetja bodo v novonastalo podjetje vložila okoli 20 milijonov evrov, prav toliko sredstev  pričakujejo od države, in sicer iz razpisa za razvojne centre. Podjetje bo tudi podalo vsaj 20 patentnih rešitev za najsodobnejša vozila. Za razvoj avtomobilske panoge v Sloveniji pa bo potreben razmislek tudi o razvoju oziroma odprtju novih specializiranih študijskih programov.

Direktor družbe SiEVA, ki bo imela sedež v Šempetru pri Gorici, bo Miloš Šturm iz Hidrie, v vodstvu pa bosta še Ludvik Kumar iz Kolektorja in Robert Žerjal iz Iskre Avtoelektrike.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.