Kolektor Worldwide

Kolektor Etra je prispevala transformator za vetrno polje v Baltiku

26.10.2010

Ljubljanska Kolektor Etra, ki posluje v okviru koncerna Kolektor, je za prvo od štirih velikih vetrnih polj v Baltskem morju, ki jih gradi nemški EnBW, prispevala transformator, katerega značilnost je, da bo s posebej za to priložnost razvitimi in uporabljenimi premazi vrsto let kljuboval neugodnim vremenskim razmeram.

Nemško podjetje EnBW se je skupaj še z 19 družbami lotilo gradnje vetrnih polj, ki jih je doslej stalo 200 milijonov evrov. Prvo so postavili v rekordnih šestih mesecih v nemških teritorialnih vodah Baltskega morja, ki je oddaljeno 16 kilometrov od obale.  Prvo od 21 vetrnih turbin so namestili 2. avgusta zadnjo pa mesec dni kasneje. Projekt, ki so ga začeli uresničevati januarja lani, je iz hamburške pisarne nadzorovalo 30 ljudi, te dni pa so omenjeno vetrno polje z 48,3 megavati inštalirane moči že priključili na električno omrežje.

Kot nam je povedal glavni direktor Kolektor Etre dr. Tomaž Kmecl, so  njihov transformator na vetrno polje v Baltskem morju namestili 4. avgusta letos. Upajo, da bodo podobne naprave, ki jih izdelujejo v Ljubljani, dobavili tudi za  preostala tri vetrna polja. Možnosti in priložnosti so obravnavali na nedavni prodajni konferenci Kolektor Etre, ki je bila na Bledu. Sicer pa trenutno gradijo novo proizvodno halo za izdelavo 400-kilovoltnih transformatorjev, s katerimi si želijo predvsem na servernoevropskih tržiščih odrezati svoj kos pogače.

Transformator Kolektor Etre nalagajo na platformo v enem od nemških pristanišč, od koder so ga z ladjo prepeljali do vetrnega polja v Baltiku

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.