Kolektor Worldwide

Postojnski Liv včeraj, danes, jutri

10.08.2010

Zadnji četrtek v prejšnjem mesecu je Radio 94 iz Postojne gostil tri goste, in sicer Rafaela Barago, pionirja Liva in častnega člana tega podjetja, ki danes posluje v okviru koncerna Kolektor, ki ga je v oddaji Liv včeraj, danes, jutri, zastopal njegov predsednik Stojan Petrič, ki je bil po končani privatizaciji tudi prvi predsednik nadzornega sveta delniške družbe Liv, ter Branko Milharčič, izvršni direktor Kolektor Kolinga, ki je bil v Livu zaposlen 15 let.

Rafael Baraga se je v oddaji spominjal začetkov Liva, ki je bil predvsem ustanovljen, da bi mladim fantom na postojnskem zagotovili delo in zaslužek. Pred več kot pol stoletja so začeli praktično iz nič. Iskali so delo, pri čemer je bilo dobrodošlo prav vse. Po skorajšnji likvidaciji so leta 1965 reorganizirali podjetje in uvedli program izdelovanja stavbnega okovja, ki so ga po Baragovih besedah iz neznanih razlogov opustili, osvojitev programa transportnih koles, proizvodnja sestavnih delov za WC izplakovalnike (v začetku za EMO Celje, kasneje osvojitev kompletnih izplakovalnikov iz plastike), sledila je proizvodnja sestavnih delov za sesalnike, ki so jih kasneje izdelovali v celoti. Sledili so izplakovalniki in program žaluzij, ki so ga tudi opustili. Tisti Liv, ki ni sestavni del koncerna Kolektor pa danes izdeluje program transportnih koles, samokolnice in hidravlična dvigala.

Po krizi v šestdesetih letih je v začetku 70. let prejšnjega stoletja Liv vstopil v najbolj perspektivno obdobje, ki ga je zaznamoval tudi Branko Milharčič. Kopico programov so okrepili, s 350 pa so število zaposlenih v tem obdobju rasti, povečali na 900. Po vrnitvi iz ZDA je moral kot glavni direktor leta 1997 zaključiti program lastninjenja in leto kasneje izvesti reorganizacijo podjetja, ki je bilo kot koncern razdeljeno na pet družb. »Prednjačile so Plastika in Okovje, pa tudi Orodjarna je bila dobra. Uspešnim družbam smo omogočili še večji zagon in uspeli. Na področju plastike, sanitarne opreme in avtomobilske industrije smo postali prepoznavni. Tako zelo, da so nas na borzi prevzemali lastniki kapitala. Z Liva sem odšel potem, ko so mi novi lastniki predlagali, da odstopim, ker sem iz tega okolja doma in zato ne bom zmogel razkosati podjetja. Lahko med odstavite, ker imate večino, odstopil pa ne bom, sem jim odvrnil. In tako so naredili, zato sem tudi odšel.«

Predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič pa je orisal čas po letu 2006, ko so prevzeli Plastiko in Orodjarno Liva. Poudaril je, da so prevzeli postojnski Liv, ker se je to skladalo s koncernovo strategijo, ki je bila usmerjena v diverzifikacijo in stalno rast, pri čemer ne gre zanemariti dejstva, da so imeli vseskozi pred seboj tudi nadaljnji razvoj tega podjetja, predvsem na področju avtomobilske industrije. »Po prevzemu smo najprej združili obe orodjarni, idrijsko in postojnsko, ki je s tem postala tretja največja v državi, z več kot 10 milijonov evrov letnega prometa. Idejo o vstopu koncerna Kolektor v Liv je v Idrijo prinesel Branko Milharčič, ki se je zavedal, da takratni lastniki Liva niso prijazni do tega okolja in razvoja podjetja ter socialne politike v njem. Ugotovili smo, da so takratni lastniki v Livu iskali samo finančni interes. Z našim vstopom vanj pa smo postali prepričani, da Liv za koncern predstavlja steber hišne tehnike, ki naj bi jo dolgoročno krepili. V ta namen smo pred dvema letoma za Kolektor Liv v Nemčiji kupili podjetje Műsell Schwab in z njim prišli do blagovne znamke splakovalnikov in zahodnih tržišč ter s prenosom dela proizvodnje tudi do delovnih mest v Postojni. Septembra bomo iz Nemčije v Postojno preselili še proizvodnjo mehanskih delov splakovalnikov. Strateško gledano je Kolektor Liv lokacija, ki naj bi jutri prinašala kar pomemben del koncernovega zaslužka na področju hišne tehnike. Kako hitro in za koliko se bo promet povečeval, pa je seveda odvisno od inovativnosti zaposlenih in njihove učinkovitosti. Koncern, bo to finančno podpiral«.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.