Kolektor Worldwide

Kolektor bo soorganizator konference o magnetnih materialih

08.08.2010

Institut Jožef Stefan in koncern Kolektor bosta organizatorja letošnje konference o magnetih iz redkih zemelj in njihovi uporabi. Konferenco, ki bo od 29. avgusta do 2. septembra, bodo pripravili v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Predsednica in podpredsednik konference prof. dr. Spomenka Kobe z Instituta "Jožef Stefan" in dr. Boris Saje iz Kolektorja sta povedala, da bo na omenjeni konferenci predstavljenih 121 referatov iz 21 držav. Z njimi bo najštevilčnejše zastopana Japonska, od koder prihaja kar 33 razpravljalcev, sledijo ji ZDA s 13 referati, Kitajska z 11, Nemčija z 8 in Brazilija s 7. Med udeleženci bo zagotovo najbolj izstopal dr. Masato Sagawa, ki je po letu 1984 vodilni nosilec patentov na področju sintranih trajnih magnetov na temelju NdFeB (neodim, železo, bor). Konferenco na Bledu bodo z uvodnimi nagovorili odprli minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, direktor Instituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič in predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič.

Koncern Kolektor je soorganizator letošnje, sicer že 21. mednarodne konference o magnetih iz redkih zemelj, ker ima predvsem njegova skupina za komponente in sisteme v avtomobilski tehniki oziroma za elektroniko in pogone, rotorje in magnetne komponente, podporo v neposredni proizvodnji magnetov iz redkih zemelj v Kolektor Magnet Technology v Essnu in Kolektor Magmi v Ljubljani. Ideja organizatorjev konference je bila povezati akademsko in industrijsko sfero, da bi pospešili raziskave o materialnih lastnostih redkih zemelj in razvijali izdelke, ki bi jih lahko potem ponudili tržišču.

Odločitev mednarodnega nadzornega odbora, da bo mednarodna konferenca o trajnih magnetih iz redkih zemelj in njihovi uporabi tokrat pri nas, je padla že leta 2006 v Pekingu. To je veliko priznanje za slovenske strokovnjake na področju magnetnih materialov in gospodarskim družbam, ki delajo na tem področju.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.