Kolektor Worldwide

Še vedno največji na Primorskem

22.06.2010

228 milijonov evrov lanske realizacije je za 18 odstotkov manj kot leta 2007, vendar bi bila ta še manjša, če ne bi Kolektor vmes, to je junija lani, kupil podjetje KTM (proizvodnjo plastomagnetov v Nemčiji). Manjšo prodajo gre pripisati gospodarski krizi, ki je prizadela večino koncernovih programov, zagotovo pa najbolj tiste, ki so namenjeni avtomobilski industriji. Ker pa se je koncern januarja letos okrepil s prevzemom Etre 33 (zdaj že Kolektor Etra) in se potrebe po sestavnih delih za avtomobilsko industrijo v prvem polletju 2010 povečujejo, predvsem zaradi večje proizvodnje avtomobilov v EU in ZDA in večjih potreb na Kitajskem, kjer sami ne zmorejo tamkajšnjim proizvajalcem avtomobilov zagotoviti dovolj sestavnih delov, bo letošnja prodaja koncerna znašala preko 300 milijonov evrov. Tudi če ne upoštevamo najnovejših koncernovih nakupov, je Kolektor še vedno največja proizvodna družba na severnem Primorskem.

Kolektorjev promet bo leta 2010 tako večji  kot prodaja bližnje Ete in Hidrie skupaj.

Razveseljivo je tudi dejstvo, da se med letoma 2007 in 2010 Kolektorjeva stopnja zadolženosti glede na vrednost prodaje ni povečala.

Da koncernovih podatkov ni na nobeni lestvici 100 največjih podjetij v Sloveniji, pa je posledica preprostega dejstva, da za njihovo pripravo upoštevajo podatke le za Kolektor Group d. o. o., ki je samostojna pravna oseba, ne pa podatke vseh koncernovih družb skupaj. Teh, proizvodnih podjetij doma in po svetu, je namreč kar 18, njim pa je treba dodati še kompetenčne centre in razvojne inštitute ter trgovska zastopništva po svetu, ki jih koncern Kolektor, tako kot nekateri sosedi, običajno ne promovira.

 

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.