Kolektor Worldwide

Koncern Kolektor še vedno največje proizvodno podjetje in izvoznik v Goriški regiji

29.03.2010

Tudi po najnovejših podatkih, ki so jih objavili v današnji prilogi dela FT (Gospodarsko-finančni tednik), je koncern Kolektor med največjimi slovenskimi izvozniki, zaseda namreč enajsto mesto in prvo v Goriški statistični regiji. Koncern je lani prodal na tuje za 179,5 milijona evrov izdelkov, od tega dobrih 70 odstotkov v države Evropske unije

Kljub gospodarski krizi, ki ni obšla skoraj nobenega slovenskega podjetja, najbolj pa je prizadela tiste, ki delajo za avtomobilsko industrijo, idrijski Kolektor že nekaj let prednjači na lestvici največjih izvoznikov na Severnem Primorskem. Letošnji poslovni rezultati utegnejo to podobo še popraviti navzgor, saj se je koncern okrepil z novo družbo, in sicer ljubljansko Etro 33, katere značilnost je visoka dodana vrednost na zaposlenega, lani pa se je omenjeno podjetje uvrstilo tudi na lestvico družb z največjo rastjo izvoza. Slednjega je povečala kar za 21,4 odstotka, medtem ko bo dobrih 53.000 evrov dodane vrednosti na Etrinega delavca, doseženo leta 2008, ter 71.000 evrov leta 2009, za približno 10.000 evrov povečala dodano vrednost na ravni koncerna.

V koncernu Kolektor se pohvalijo tudi s številnimi novimi proizvodi, ki so jih že ponudili tržišču ali jih zanj razvijajo. V idrijskem delu koncerna so med številnimi novimi produkti, kot so različni rotorji za elektronsko komutirane motorje, elektronski moduli za vodenje različnih tipov motorjev, motor na osnovi prečnega magnetnega polja za različne pogone, razvili tudi novo generacijo karbonskih komutatorjev, v Etri 33 pa razvijajo nov 400 KV transformator, zaradi katerega so se lotili 30 milijonov evrov vredne naložbe.

"

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.