Kolektor Worldwide

Kolektorjev nakup Etre 33 preprečil, da bi prišla ta v tuje roke

25.02.2010

Idrijski Kolektor je letos v mesecu januarju kupil podjetje Etra 33. Za to podjetje je bilo več interesentov, med drugim tudi ena od vzhodnoevropskih družb, ki v tehnološkem smislu zaostaja za Etro in bi tako s tem nakupom prišla do sodobnejše tehnologije izdelave transformatorjev. Poleg tehnologije bi Slovenija prepustila Vzhodnjakom tudi tržno mrežo, ki jo je Etra 33 zgradila v Evropi.

Predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič je zadovoljen, da bodo lahko ohranili razvoj visoke tehnologije in delovna mesta v Sloveniji. So pa s tem nakupom okrepili tudi sam koncern Kolektor, predvsem enega od njegovih treh glavnih stebrov, to je proizvodnja in ponudba industrijske tehnike. Dolgoročno je s tem nakupom zagotovljena finančna podpora novemu Etrinemu projektu razvoja transformatorjev napetosti do 400 kilovoltov, ki bodo v prihodnjih desetih do dvajsetih letih izredna tržna priložnost. Stojan Petrič ocenjuje, da bo Kolektor Etra 33 v prihodnjih 5 do 7 letih vrednost prodaje povečala s sedanjih 50 milijonov evrov na 80 milijonov evrov. Za uresničitev tega cilja pa bo koncern ob zdajšnjih 230 delavcih v ljubljanski Etri 33 število zaposlenih povečal za več kot 50 dodatnih kvalificiranih delavcev.

Koncern Kolektor je verjetno edino slovensko proizvodno podjetje, ki tudi v času gospodarske krize prevzema podjetja na tujem in doma. Stojan Petrič ostaja glede podobnih korakov v prihodnje skrivnosten, vendar lahko z gotovostjo trdimo, da nakup Etre 33 ni bil edini letošnji nakup koncerna Kolektor. Letos bo Kolektor dosegel 300 milijonov evrov prometa, če pa ne bi bilo gospodarske krize, ocenjujejo, da bi zagotovo že presegli 360 milijonov evrov. S tolikšnim prometom bo koncern Kolektor zagotovo največje proizvodno podjetje na Primorskem.

 

"

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.