Kolektor Worldwide

Predsednik države dr. Danilo Türk je obiskal Kolektor Sinyung

28.10.2009

V okviru delovnega obiska v Južni Koreji je predsednik države dr. Danilo Türk danes obiskal podjetje Kolektor Sinyung v bližini Seula. Spremljala sta ga tudi slovenski veleposlanik za Japonsko in Južno Korejo Miran Skender in šefinja predsednikovega kabineta Mojca Seliškar Toš.

Predsednik podjetja Kolektor Sinyung Hong Young Chulon in podprednik Matija Pelhan sta visokemu gostu najprej predstavila podjetje, v katerem je zaposlenih 61 delavcev in ga seznanila s posebnostmi korejskega tržišča. V nadaljevanju obiska pa si je predsednik Türk v njunem spremstvu ogledal še proizvodnjo v tem  Kolektorjevem podjetju, ki je edino slovensko proizvodno podjetje v tej azijski državi.

Med obiskom je slovenskega predsednika predvsem zanimalo, kako se je to koncernovo podjetje prilagodilo gospodarski krizi in v kakšni obliki jim je pri tem pomagala korejska vlada. V pogovoru so si bili vsi sodelujoči enotnega mnenja, da je porok za krepitev gospodarskega sodelovanja predvsem medsebojno poznavanje, s čimer je mogoče premostiti tudi razlike v kulturah ene in druge države. Ob tej priložnosti je predsednik Türk napovedal tudi sprejetje sporazuma o prosti trgovini med Južno Korejo in Evropsko unijo, kar bi v primeru Kolektorjevega Sinyunga pomenilo manjše izdatke pri uvozu ključnih surovin iz Evrope. Enake ugodnosti si idrijski koncern obeta tudi od skorajšnjega podpisa sporazuma o prosti trgovini med Južno Korejo in ZDA.

Koncern Kolektor je v okviru globalizacije in diverzifikacije leta 2000 kapitalsko prevzel omenjenega korejskega proizvajalca komutatorjev in v to državo preselil slovensko tehnologijo ter stroje za izdelavo komutatorjev. Do danes je Kolektorjevemu Sinyungu uspelo  povečati prihodke za trikrat, kar potrjuje ugotovitev, da je koncernovo podjetje ena najuspešnejših zgodb med slovenskimi naložbami v Aziji. V peti največji svetovni proizvajalki avtomobilov na svetu ima idrijski koncern Kolektor s svojo blagovno znamko več kot 50 odstotni tržni delež na področju prodaje komutatorjev. Prek svojih kupcev namreč igra vlogo razvojnega dobavitelja največjim korejskim proizvajalcem avtomobilov, kot sta Hyundai in KIA.

Kljub gospodarski krizi, ki vpliva na letošnje poslovanje podjetja, poslovni rezultati Kolektorja Sinyung konec leta ne bodo bistveno slabši od lanskega leta, ko so v njem izdelali za 11 milijonov evrov komutatorjev. V skladu s strateško usmeritvijo koncerna Kolektor se bo podjetje Kolektor Sinyung v prihodnjih letih diverzificiralo v nove tržne niše in iskalo nove priložnosti v Južni Koreji. Trenutno že iščejo primerna korejska podjetja, ki bi bila zanimiva za prevzem in pripojitev h koncernu Kolektor, ki doma in na tujem trenutno zaposluje blizu 3.000 delavcev.

Predsednik države dr. Danilo Türk je obiskal Kolektor Sinyung
Predsednik države na obisku v Kolektorju Sinyung. Z leve proti desni: slovenski veleposlanik na Japonskem in v Južni Koreji Miran Skender, slovenski predsedni dr. Danilo Türk in šefinja predsednikovega kabineta Mojca Seliškar Toš. "

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.