Kolektor Worldwide

Kolektor med največjimi slovenskimi multinacionalkami

28.11.2008

Poslovni dnevnik Finance redno objavlja lestvico 101 največjih in najdonosnejših slovenskih poslovnih skupin v preteklem letu. Na njej se koncern Kolektor stalno uvršča zelo visoko in je med vsemi družbami na severnem Primorskem po velikosti in donosnosti vedno v ospredju, največkrat prvi, sploh pa to že vrsto let velja v idrijsko-cerkljanskem industrijskem bazenu.

V petkovi številki je časnik Finance objavil seznam 20 največjih in najbolj internacionaliziranih slovenskih multinacionalk. Pri razvrščanju so Finance upoštevale povprečje treh količnikov, ki kažejo, koliko sredstev imajo slovenske multinacionalke v lasti v tujini, koliko zaposlenih v tujini in kolikšen je njihov delež prihodkov ustvarjenih v tujini. Višje je to skupno povprečje, bolj je družba internacionalizirana.

Na lestvici TOP slovenske multinacionalke največji trije slovenski mednarodni koncerni Mercator, Gorenje in Krka zasedajo enaka mesta kot lani, se pravi prva tri. V klubu največjih slovenskih »internacionalk« je časnik Finance iskal med največjimi z njihove lestvice največjih slovenskih podjetij in skupin TOP 101, ki so jo objavili konec septembra. Tako koncern Kolektor med 20 največjimi slovenskimi multinacionalkami zaseda deseto mesto, kar predstavlja prvega ne samo na severnem Primorskem, ampak na celotnem Primorskem, na lestvici 20 najbolj internacionaliziranih slovenskih multinacionalk pa je še mesto višje, torej deveti.

Koncern Kolektor je prvo naložbo v tujini izpeljal leta 2000. Po lanskih kazalcih poslovanja, ki jih je pri sestavi lestvice upošteval časnik Finance, koncern Kolektor v svojih podjetjih na tujem zaposluje 36 odstotkov kolektiva, kar ga na lestvici uvršča še mesto višje, po deležu prodaje v tujini, ki znaša 88,5 odstotka pa na omenjeni lestvici zaseda celo četrto mesto.

 

"

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.