Kolektor Worldwide

Ključni dejavniki globalne konkurenčnosti

12.09.2008

Koncern Kolektor je zagotovo med najbolj internacionaliziranimi slovenskimi podjetji. če se bo primerjal zgolj z njimi lahko nazaduje, je bil glavni poudarek Boštjana Ložarja, MBA, enega najvplivnejših strateških svetovalcev pri nas, ki je vodstvenemu menedžmentu koncerna Kolektor v okviru strateškega seminarja predaval o ključnih dejavnikih globalne konkurenčnosti.

Prav zaradi omenjene ugotovitve je predavatelj predstavil organizacijski ustroj in ključne dejavnike globalne konkurenčnosti svetovnih multinacionalnih družb, ki temelji na ustreznem poslovnem modelu, operativni odličnosti, produktnih strategijah in kadrih. V razpravi so sodelujoči spoznavali razlike in iskali preboj, ki bi koncern približal najbolj prepulzivnim svetovnim gospodarskim družbam. Kolektor mora na ravni koncerna oblikovati primeren poslovni model in na produktni ravni ustrezen portfelj s čim tesnejšimi povezavami med posameznimi koncernovimi segmenti proizvodnje, s čimer bo lahko tudi v prihodnje ustvarjal ekstra dobiček, predvsem na račun ponudbe izdelkov, ki za razliko od komutatorjev še niso v fazi zrelosti, kar mu bo omogočalo ustvarjanje višje dodane vrednosti.

V zadnjih petnajstih letih je Kolektor več kot štirikrat spremenil svoj poslovni model. Globalno optimalizacijo virov, ki se je v tujini dogajala med letoma 1995 in 2003, je Kolektor izvedel leta 2005, kar je za slovenske razmere zelo zgodaj, vendar se je kljub temu potrudil, da v primerjavi z najboljšimi tujimi podjetji ni zaostal, je ugotavljal Boštjan Ložar, ki je hkrati z omenjenim strateškim seminarjem želel skupaj s sodelujočimi na njem, preveriti ali je mogoč še kakšen nov unikatni preskok, ki bi v Kolektorjevi branži, za katero so značilne nizke marže, ta lahko iztržil kaj več.

Kolektor je spet pred pomembno strateško odločitvijo glede izbire najprimernejšega poslovnega modela, zato je bil tokratni strateški seminar Boštjana Ložarja, MBA, eden od možnih pogledov in virov na tej poti.

 

"

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.