Kolektor Worldwide

Koncern Kolektor zaseda deseto mesto med slovenskimi izvozniki

25.03.2008

Po podatkih, ki so jih objavili v današnji Delovi prilogi FT (Gospodarsko – finančni tednik, št. 92) se koncern Kolektor uvršča na deseto mesto med slovenskimi izvozniki in na prvo mesto v Goriški regiji in na Primorskem. Prvi večji izvozniki od njega so šele v osrednji slovenski regiji.

S svojimi izdelki, predvsem z glavnim, to je komutatorjem, Kolektor obvladuje polovico evropskega in 18 odstotkov svetovnega tržišča. Koncern se s 146 milijoni evrov izvoza v Evropsko unijo uvršča na dvanajsto mesto, na druga tržišča pa z dobrimi 69 milijoni evrov na osmo mesto. Prodajo na tujem je koncern lani v primerjavi z letom 2006 povečal za četrtino. Tudi po dodani vrednosti na zaposlenega se koncern Kolektor s 40.300 evri uvršča med vodilna industrijska podjetja pri nas, pri čemer je treba poudariti, da nekatere družbe znotraj koncerna dosegajo celo več kot 60.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega.

Tako kot ostale izvoznike je tudi Kolektor lani najbolj pestilo povečanje cen najpomembnejših surovin. V njegovem primeru bakra, ki se je lani podražil skoraj za 80 odstotkov. Delno so jim večje stroške z višjimi cenami priznali kupci, delno pa si je pomagal tudi s terminski nakupi te barvne kovine.

"

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.