Kolektor Worldwide

Strateško prestrukturiranje podjetij po globalizaciji

16.11.2007

Dvodnevna portoroška poslovna konferenca, že deveta po vrsti, je bila tokrat namenjena strateškemu prestrukturiranju podjetji po globalizaciji. Na okrogli mizi, na kateri so predstavili skandinavski način prestrukturiranja podjetij, je v odsotnosti predsednika uprave Kolektorja Stojana Petriča, ki je bil neodložljivo službeno zadržan, sodeloval izvršni direktor koncernove komerciale, magister Rok Vodnik.

Bistvo predstavljenega skandinavskega modela gospodarjenja je bilo spoznanje, da je mogoče tudi pri nas kljub potratni državi, dobro razvitemu sistemu socialne varnosti in brezplačnemu šolanju, ki slabi našo konkurenčnost, kaj koristnega uporabiti in obrniti sebi v prid. Ni ene same rešitve in ne ene same poti, kako postati konkurenčen, denimo s selitvijo proizvodnje na Kitajsko in z nižanjem stroškov. Skandinavske države so našle svoje poti, ki se po posameznih državah razlikujejo. Švedska pot gospodarjenja je drugačna od finske ali danske. Slovenska pot je popolnoma drugačna od vseh naštetih, kar pa še ne pomeni, da ne gre česa uporabiti tudi nam v prid, so menili udeleženci 9.poslovne konference v Portorožu.

Medtem, ko je Aleksander Zalaznik predstavil podjetje Danfoss Trata, ki je v naše okolje zelo uspešno preneslo skandinavski način poslovodenja, je Rok Vodnik, predstavnik Kolektorja, ki je v svojem segmentu ponudbe komutatorjev postal podjetje svetovnega formata, poudaril, da koncern že čuti potrebo po novih prijemih v upravljanju. Zaenkrat so namreč za Kolektor še značilne močno centralizirane upravljaljske funkcije, ki so se v njegovi ekspanziji v zadnjem desetletju in pol zelo dobro obnesle. Zdaj pa je koncern pred izzivom, kaj narediti v prihodnje, da bi bila njegova rast še naprej tako uspešna in obsežna. »Stavili bomo na izrabo kreativnosti zaposlenih in uvedbi procesa, ki bo kreiral nove ideje«, je v razpravi na okrogli mizi med drugim poudaril Rok Vodnik.

poslovna-konferenca.jpg

Rok Vodnik, predstavnik mlajše skupine glavnih menedžerjev Kolektorja (drugi z desne), z ogromno komercialnih, tudi globalnih izkušenj, saj je med drugim zaslužen za ustanovitev koncernovega podjetja v ZDA, je na okrogli mizi poudaril, da je Kolektor s prevzemi in diverzifikacijo tržišču že ponudil nove proizvode, ki nič ne zaostajajo za komutatorji, v ponudbi katerih so prvi proizvajalci na svetu.

"

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.