Kolektor Worldwide

Koncern Kolektor - globalizacija uspeh, diverzifikacija izziv

07.11.2007

V Portorožu poteka dvodnevna prva konferenca inženirjev strojništva Slovenije.

Na njej predstavniki univerz in gospodarstva razpravljajo o inovativnosti, o sodelovanju med gospodarsko in akademsko sfero, o operativnosti in cenjenosti našega inženirstva ter o trajnostnem razvoju človeških virov v luči bolonjskega procesa in slovenskega prostora ta trenutek glede na doseženo stopnjo bruto dodane vrednosti. Med sodelujočimi predavatelji je nastopil tudi namestnik predsednika koncerna Kolektor Radovan Bolko.

Koncern Kolektor – globalizacija uspeh, diverzifikacija izziv, je bil naslov Bolkovega predavanja, ki je z eno besedo rečeno predstavil zgodbo o koncernovem uspehu, ki temelji na industrijski dediščini Idrije, ki jo odlikujeta predvsem ustvarjalnost in podjetnost, ki ju danes vse pogosteje združujemo v pojmu inovativnost. Na teh temeljih je gradil tudi Kolektor, za katerega je po Bolkovih besedah značilna zelo hitra rast, saj je koncern v zadnjem desetletju kar za osemkrat povečal obseg poslovanja in bo letošnje leto sklenil z okrog 300 milijoni evrov prometa.

Kolektor je svoj uspeh zgradil na enem produktu, in sicer s komutatorjem, ter postal s tem nišnim proizvodom svetovno podjetje. Podobno bi morali ravnati tudi v drugih industrijsko naravnanih slovenskih podjetjih, je bil v svojem predavanju prepričan Radovan Bolko, ki zgodbo o Kolektorjevem uspehu pripisuje lastnemu razvoju proizvodnih tehnologij, lastni strojegradnji, ter avtomatizaciji in informatizaciji proizvodnih procesov. "Domače, lahko bi rekli slovensko inženirsko znanje, smo razširili po svetu, v 15 svojih podjetij od Brazilije do Kitajske. Ker povpraševanje po kumutatorjih na svetovnem tržišču ne narašča več, Kolektor zaključuje proces globalizacije in se loteva novih poslovnih programov, ki temeljijo na ustvarjalnosti, podjetnosti in na prenosu izkušenj, ki jih je pridobil s proizvodnjo komutatorjev, v diverzifikacijske proizvodne programe, ki se nanašajo na proizvodnjo strateških komponent in sklopov iz duroplastov in termoplastov, elektronskih modulov in mehatronskih sistemov", je med drugim poudaril Radovan Bolko.

Polni dvorani slušateljev je zgodbo o Kolektorjevem uspehu predstavil namestnik predsednika uprave koncerna Radovan Bolko, ki se je kot strojni inženir v družbi zaposlil leta 1982."

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.