Kolektor Worldwide

Zamenjali mehki jez na Idrijci

24.10.2007

Na reki Idrijci so na mestu, kjer je nekoč stal fiksni topilniški jez, leta 1992 postavili mehki jez, s katerim so se izognili poplavam v središču Idrije, ki so bile sredi osemdesetih let pogoste. Dve leti po njegovi postaviti je nad njim Kolektor zgradil še most, ki povezuje oba bregova reke in njegovo industrijsko cono.

Ker so poškodbe blazini segmentov 27 metrskega jezu v šestnajstih letih občutno zdelale, so ga delavci kranjske Save Tech zamenjali. 130 tisoč € vredno zamenjavo so na predlog novogoriške izpostave Direkcije za varstvo okolja in urejanje voda opravili v štirinajstih dneh. Dela so izvajali v času nizkega vodostaja reke. Za omenjenimi deli Soške elektrarne napovedujejo še skorajšnjo obnovo dela 1,4 kilometra dolgega pokritega vodnega kanala za Hidroelektrarno Marof, za potrebe katere vodo zajemajo prav pred omenjenim mehkim jezom.

Jez_na_Idrijci.jpg

Ekipa kranjske Save Tech, podjetja, ki se je uveljavilo kot proizvajalec izdelkov za zaščito okolja, je morala pred namestitvijo novih vreč, izdelanih iz ozonsko odpornega materiala, položiti tudi nov beton, saj ga je voda z leti na več mestih dobesedno sprala.

"

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.