Kolektor Worldwide

Dijaki obiskali Kolektor

22.10.2007

Kolektor so obiskali dijaki drugega letnika mehatronike na idrijski Gimnaziji Jurija Vege. Rdeča nit obiska je bilo okolje in ravnanje z njim.

Tomaž Vidmar, vodja sistemov kakovosti v koncernu Kolektor, jim je predstavil, kako se je razvijala Kolektorjeva industrijska cona. Pri posegih v okolje so morali paziti, da so gospodarno ravnali z njim. Kot je poudaril Vidmar, koncern skrbi za okolje tako na lokalni ravni kot globalno. Na lokaciji v Idriji so uredili vse potrebno, da bi čim manj ogrožali okolje in bližnje stanovalce. Veliko so investirali v sanacijo kontaminiranega območja na desnem bregu Idrijce, kjer so zgradili dve hali, in v sanacijo hrupa. To so uredili s postavitvijo protihrupnih pregrad.

Globalno pa koncern Kolektor za okolje skrbi z minimizacijo komutatorjev, kar pomeni, da so ti vse manjši, za njihovo izdelavo porabijo manj materiala in manj energije, izdelovanje komutatorjev s karbonsko prevleko pa jim poleg goriva omogoča uporabo še drugih alternativnih virov energije, kot sta denimo metanol in biodiesel. Izdelujejo tudi zaganjalnike za komutatorje, ki imajo start-stop funkcijo. Ta omogoča, da se avtomobil, ko se ustavi, ugasne.

Dijakom je Tomaž Vidmar prestavil tudi sistem zagotavljanja kakovosti, s poudarkom na okoljskem standardu ISO 14001. Koncern Kolektor je z aktivnostmi za njegovo pridobitev začel z vstopom v novo tisočletje, torej leta 2000.

Po predavanju so si dijaki ogledali še nekaj notranjih in zunanjih ekoloških con v podjetju.


Dijaki drugega letnika mehatronike so z zanimanjem poslušali predavanje vodje sistemov kakovosti v koncernu Kolektor Tomaža Vidmarja.

"

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.