Kolektor Worldwide

Slovenija je ustvarjena za nanotehnologije

09.10.2007

Koncern Kolektor je v sodelovanju z nekaterimi svojimi hčerinskimi družbami na nekomutatorskem proizvodnem programu (Kolektor Group, Kolektor Liv, Kolektor Magma in Nanotesla institut) poskrbel za izdajo knjige z naslovom Slovenija je ustvarjena za nanotehnologije, ki jo je s številnimi soavtorji na vsem razumljiv in poljuden način napisal Janez Navodnik, največji slovenski guru znanja, povezanega z nanotehnologijami in tehnologijami materialov ter predsednik slovenske Tehnološke platforme za napredne materiale.

Knjiga je namenjena predvsem podjetjem, ki jih zanimajo napredne tehnologije in znajo presoditi ali so novi materiali zanje tudi poslovna priložnost. Nanotehnologija je namreč zaenkrat še toliko novodobna, da mnogi sploh še ne dojemajo njene uporabnosti, pravi dr. Tomaž Kmecl, generalni direktor Kolektor Magme, ki skupaj s Kolektor Group bdi nad Nanotesla institutom, v katerem razvijajo nove nanomateriale. Knjiga Janeza Navodnika Slovenija je ustvarjena za nanotehnologije je namenjena popularizaciji in širjenju vedenja o tem, kaj nanotehnologija sploh je. S svojimi prispevki v njej sodelujejo tudi štirje Kolektorjevi doktorji znanosti, in sicer Vladimir Boštjan Bregar, Tomaž Kmecl, Aljoša Košak in Andrej ®nidaršič.

S knjigo se koncern Kolektor predstavlja kot trenutno vodilni slovenski raziskovalec nanomaterialov in ponudnik njihove uporabnosti v industriji. V njegovem Nanotesla institutu, ki ga vodi dr. Andrej ®nidaršič, je generiranega dovolj znanja, odzivnosti in hitrosti za razvoj naprednih materialov, v Sloveniji pa dovolj industrijskega predznanja in podjetij, ki bi jih to moralo zanimati.

V jutrišnji številki bo časnik Finance objavil prispevek o nanotehnologijah. Del sestavka, ki se nanaša na razvoj naprednih materialov v koncernu Kolektor objavljamo tudi na naši internetni strani: Kolektor Magma z Nanotesla institutom je zaradi narave tehnologij magnetnih materialov nekako mehko in naravno osvajal nanotehnologije vse od njihovega nastanka, sodeloval z institucijami na tem področju in bo verjetno prvi v Sloveniji pričel tudi z industrializacijo nanomaterialov za premazne sisteme, industrijske (baktericidne, katalitske, samočistilne, itd) in biomedicinske aplikacije. Prav nanomateriali v kombinaciji z drugimi naprednimi materiali, predvsem polimeri, so postali jedrna usmeritev podjetja in instituta. Magnetne materiale obvladujejo tehnološko in tržno; enako velja tudi za absorberje elektromagnetnega valovanja, ki se bodo hitro širili na vsa področja odprave elektromagnetnih motenj in RFID identifikacije izdelkov".


"Rad bi naredil tehnološko močno firmo, proizvajalko nanomaterialov za najrazličnejše uporabnosti", je z zgoraj predstavljeno knjigo v roki prepričljiv generalni direktor Kolektor Magme dr. Tomaž Kmecl.

"

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.